Most jön a java

2017. szeptember 24. 09:48

Rónay Tamás
Népszava

Merkel gyötrelmes kampányon van túl, de most kezdődnek az igazi nehézségek a számára. Olyan kormányt kell összeállítania, amely képes lesz arra, hogy visszaszorítsa a gyűlölködőket a határokon belül és kívül egyaránt.

„Angela Merkel már a választási kampány előtt megmondta, hogy ez lesz számára a legnehezebb. Jóllehet az utóbbi hónapokban körvonalazódott, hogy senki sem orozhatja el tőle újabb, negyedik kancellári tisztségét – a Schulz-effektus már tavaszra alábbhagyott –, a német kormány fejének ezúttal olyan kihívásokkal kellett szembenéznie, amelyekkel korábban soha. Kampányrendezvényein megjelentek a szélsőjobboldali Alternatíva (AfD) aktivistái, akik folyamatosan kifütyülték, paradicsommal dobálták meg őt és stábját. A politikai korrektségre a második világháború óta kínosan ügyelő NSZK-ban, majd az egységes Németországban teljesen új volt ez a jelenség.

Merkelnek nem a többi demokratikus párttal gyűlt meg a baja, hanem azokkal, akik Közép-Európa példáján felbátorodva gyűlöletkeltéssel, az emberek folyamatos hergelésével próbáltak meg politikai tőkére szert tenni. Sajnos a politikai inkorrektséggel nemcsak Magyarországon és Lengyelországban lehet szavazatokat gyűjteni, hanem Németországban is. Minden jel arra vall ugyanis, hogy az AfD lesz a harmadik legerősebb párt a vasárnapi választáson, ami akár még négy évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna. (...)

Angela Merkel gyötrelmes kampányon van túl, de most kezdődnek az igazi nehézségek a számára. Olyan kormányt kell összeállítania, amely képes lesz arra, hogy visszaszorítsa a gyűlölködőket a határokon belül és kívül egyaránt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/118134