Závecz: Nő a Fidesz és az LMP, csökken a Jobbik támogatottsága

2017. szeptember 22. 10:47

A Závecz Research szeptemberi közvélemény-kutatásából többek között az is kiderül, hogy messze Gyurcsány Ferenc szavazói a legaktívabbak, de a bizonytalanok csupán 21%-a menne el szavazni.

Már megszokott módon csak csekély mértékben változott a főbb pártok támogatottsága 2017. szeptemberében a Závech Research közvélemény-kutatása szerint – írja az Index.

A Fideszt a múlt hónapban mért 26 után a teljes népesség 27%-a támogatja. A legnagyobb ellenzéki erő, a Jobbik viszont nemhogy közeledett volna a kormánypártra, hanem 13%-ról 12-re zsugorodott. Megállt viszont az MSZP mélyrepülése, a népesség stabil 10%-a támogatja a szocialista pártot. Mögötte a DK és az LMP fej-fej mellett 4-4%-on, a Momentum 2%-on, a többi kispárt, az Együtt, a Kétfarkú Kutya Párt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1%-on állnak.

Ami a biztos pártválasztókat illeti, itt még tetemesebb a Fidesz előnye: azok közül, akik biztosan elmennének szavazni, 44% a kormánypártot támogatná, 19% a Jobbikra, 17% pedig az MSZP-re adná le a voksát. Stabil a DK 8%-os támogatottsága, a Gyurcsány-pártot az LMP 4%-kal, a Momentum 3-mal, az Együtt pedig 2-vel követi. 1%-os értékkel még mérhető maradt a Kétfarkú Kutya Párt, a Párbeszéd és a Liberálisok is.

És bár a fenti adatok nem ezt mutatják, a megkérdezettek 40%-a úgy vélte, 2018-ban leváltható a Fidesz, 37%-uk viszont ez esélytelen. Továbbra is kormányváltást szeretne a többség, ezúttal 43%-kal büszkélkedhetnek a Fidesz távozását kívánók, 32% viszont továbbra is szívesen látná a kormányt.

Van olyan rangsor is, melyben Gyurcsány Ferenc DK-ja áll az élen: szavazóikat hatékonyan sikerült aktivizálniuk, így 62%-uk biztosan elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének a választások – ez az érték sokkal több az MSZP (53%), a Fidesz (51%), a Jobbik (49%), de főleg az LMP (35%) részvételi hajlandóságánál. Ami a bizonytalan szavazók mozgósítását illeti, még lenne min javítani: közülük csupán 21% menne el szavazni.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/118064