„Orbán úr jó migrációs politikát folytat” – az AfD politikusa a Mandinernek

2017. szeptember 22. 07:57

„Konzervatív, hazafias, jogállami párt vagyunk” – válaszolja a párt radikalizmusára vonatkozó kérdésünkre Siegbart Droese, az AfD politikusa. A német politikába jobbról betörő, rendszerkritikus párt lipcsei elnökével az Európai Unió szovjetizálódásáról, a szuverén nemzetállamok Európájáról, a migrációs válságról, Angela Merkel legsúlyosabb hibáiról és „esküszegéséről”, a német sajtó helyzetéről, valamint Orbán Viktor politikájáról beszélgettünk.

Német közéleti szereplőket keresett meg a Mandiner a németországi választások előestéjén. A liberális FDP politikusaival készült interjúnkat itt olvashatják. A Die Linke parlamenti képviselőjével készült beszélgetésünket pedig itt. A Cicero német folyóirat főszerkesztőjének véleményét itt találják meg.

Lapunk megkereste az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland – AfD) párt lipcsei elnökét, Siegbert Droesét, aki válaszolt kérdéseinkre. A markánsan jobboldali AfD-t 2013-ban alapították. Kritikusai a pártot a populista, az euroszkeptikus, az idegenellenes és a szélsőséges jelzőkkel illetik. Az AfD leginkább a bevándorlás kérdését tematizálta a német közéletben, ennek köszönhetően négy év alatt sikerült elérniük, hogy stabilan 8-10 százalékos támogatottsággal rendelkeznek és gyakorlatilag biztos, hogy a szeptemberi 24-i választáson bejutnak a német törvényhozásba.

***

Siegbart Droese, az AfD lipcsei elnöke


„Aki Európát szereti, annak meg kell állítania Brüsszelt!” Ez állt pár hete a plakátjaikon. Mit jelent ez a szlogen?

Az Európai Unió egyre inkább egy új Szovjetunió irányába fejlődik. Mi a nemzetállamok Európáját akarjuk visszakapni.

A magyar kormány is hasonló plakátokkal operált néhány hónapja, azokon az állt, hogy „Brüsszelt meg kell állítani!”. A magyar kormánytól vették az ötletet?

Nem, de valószínűleg a magyar kormányéhoz hasonló az Európai Unióval kapcsolatos véleményünk, felismerésünk. Az Európai Uniót meg kell reformálni. A Brexit egy világos választóvonalat jelent az EU számára. Olyan Európai Uniót szeretnénk, amely a szuverén nemzetállamok szövetségén alapul, és ahol sokkal több döntési hatásköre van az európai adminisztrációtól távol levő nemzetállami parlamenteknek.

A nemzetállamok Európáján kívül mit üzennek még a német választóknak?

A legfontosabb, hogy az iszlám nem tartozik Németországhoz, valamint az, hogy a bevándorlást le kell állítani. A szociális ellátórendszerünknek nincs szüksége bevándorlókra. 

Az elmúlt két évben voltak erősebb időszakai is az AfD-nek, mint amilyen a mostani. Mi az oka ennek a visszaesésnek?

Nincs semmilyen visszaesés, jelenleg is tizenöt százalék feletti támogatottságunk van. A most vasárnapi választáson majd meglátják. Szeptember 24-e az általam elmondottakat fogja megerősíteni. 

Visszaesés ide vagy oda, arra mindenki számít, hogy az AfD bejut a Bundestagba. Milyen ellenzéki szerepre készülnek? Számíthatunk mérséklődésre a párttól? Elképzelhetőnek tartja, hogy a távoli jövőben valakivel akár koalíciót is kötnének?

Mi leszünk

az egyetlen valódi ellenzéki párt, amelyik bejut az új Bundestagba.

5-10 éven belül pedig kormányra szeretnénk jutni. A jelenlegi körülmények alapján azt látni kell, hogy szükség lesz kompromisszumokra a leendő koalíciós partnerünkkel.

Alice Weidel, az AfD listavezetője látványosan elhagyta a német közszolgálati televízió stúdióját a hétpárti televíziós vita során, amikor Andreas Scheuer, a CSU politikusa azt a kifejezést használta az AfD-re, hogy „jobboldali radikális”. Ön hogyan határozná meg a pártja ideológiáját, ha az nem jobboldali radikális?

Mi egy konzervatív, hazafias, jogállami párt vagyunk. Nálunk nincsenek szélsőjobboldali vezetők. Nagyon sok kérdésben viszont ki merjük mondani az igazságot. 

Hogyan tudják a politikai üzeneteiket eljuttatni a választókhoz? Elegendő nyilvánosság jut önöknek? Hogy bánik magukkal a német mainstream média?

A választókat a közösségi médiumokon, valamint a sajtóosztályunkon keresztül érjük el. Sajnos a mainstream média meglehetősen eltorzítja azt, amiket mondunk. Arról nem beszélhetünk, hogy Németországban a vezető médiaorgánumok függetlenek lennének, sokkal inkább hasonlíthatók az egykori NDK-s pártállami médiához.

Angela Merkel nagy kritikusainak számítanak. Önök szerint melyek voltak Merkel legrosszabb döntései az elmúlt évekből?

Három ilyen döntést emelnék ki: az atomenergiából való kivonulás, az Európai Stabilitási Mechanizmus (szerk.: az eurózóna megmentésére 2012-ben létrehozott mechanizmus), és a határok 2015-ös megnyitása.

Miért tartják hibásnak Merkel migrációs politikáját?

Merkel migrációs politikája siralmas. A kancellár már többször jogsértő módon járt el, valamint megsértette saját hivatali esküjét is és megpróbálta az illegális migrációt utólagosan jogilag elismerni. Emiatt mi „esküszegőnek” hívjuk. Mi csak a nemzeti törvényeink (menekültügyi törvény, német Alaptörvény 16a §) és a nemzetközi egyezmények (Dublin III) betartását követeljük. Merkel a törvényszegéseivel semmibe veszi az európai integritást. A következő Bundestagban ezért össze akarunk hívni egy vizsgálóbizottságot, amely Merkel lépéseit fogja kivizsgálni.

2015 óta már több mint 1,2 millió migráns érkezett Németországba. A német lakosság 22,5 százaléka pedig már migrációs háttérrel rendelkezik. Ha az AfD kormányozna, akkor mit tenne ezekkel az emberekkel?

A programunk része a felső határok nélküli kiutasítás, valamint az is, hogy nem engednénk az illegális migránsok családegyesítését. Ezen kívül ideje lenne elfogadni egy hatékony bevándorlási törvényt. A menedékjogot csak a valóban üldözötteknek adnánk meg. A problémákat pedig a menekültek származási országában kell megoldani.

A jól integrálódott külföldiekkel semmi problémánk nincs. A jogrendünket azonban mindenkinek be kell tartania.

Nem fogadjuk el a párhuzamos társadalmakat vagy az olyan idegen jogrendszereket, mint az iszlám saría. Az is probléma egyébként, hogy Németországban, ha valaki a migráció esetleges veszélyeiről beszél, azt nagyon gyorsan szélsőjobboldalinak vagy nácinak bélyegzik meg. A társadalmi klíma alig teszi lehetővé, hogy tárgyszerű vitát folytassunk erről a kérdésről.

Orbán Viktor migrációs politikájáról mi a véleményük?

Természetesen nem szeretnénk beavatkozni más országok politikájába, de szerintünk teljesen nyilvánvaló, hogy Orbán úr jó migrációs politikát folytat. Úgy észleljük egyébként, hogy politikáját a magyarok is széles körben támogatják.

***

A Németországgal és német választással kapcsolatos híreinket, cikkeinket itt olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117934