Végveszélyben az Iszlám Állam szíriai fellegvára

2017. szeptember 19. 16:07

További szíriai előrenyomulásoknak köszönhetően Dajr ez-Zaur, az Iszlám Állam terrorszervezetének utolsó jelentős területe került veszélybe – közölte kedden az Euronews.

2017. szeptember 19. 16:07

Egyre nehezebb helyzetben van az Iszlám Állam terrorszervezetének utolsó jelentős szíriai fellegvára, Dajr ez-Zaur – adta hírül az Euronews. Az oroszok továbbra is támogatják a szíriai kormányerőket, akik hétfőn az Eufráteszen átkelve nyomultak – a többi oldalról korábban körülvett – város felé. Ahhoz, hogy teljes legyen a  Dajr ez-Zaur körül az ostromgyűrű még néhány falut a szíriai hadsereg ellenőrzése alá kell vonni. 

Amennyiben a szírek akcióik sikerrel járnak és az Iszlám Állam elveszíti Dajr ez-Zaur tartományát. Ez jelentős csapás lenne számukra, hisz mostanra csupán néhány Rakka közeli, közép-, illetve dél-szíriai beékelődést mondhat magáénak az Iszlám Állam. 

Ezzel egyidejűleg kiderült: a Szíria Barátai Csoport nem támogatja Szíria újjáépítését, amíg az ország élén nem történik politikai változás  – közölte a brit külügyminiszter. A nemzetközi csoport képviselői az ENSZ-közgyűlés alkalmával találkoztak New Yorkban. 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paul
2017. szeptember 20. 20:21
https://southfront.org/syrian-war-report-september-20-2017-us-led-coalition-seeks-stop-syrian-army-advance-near-deir-ezzor/
Paul
2017. szeptember 20. 20:19
Tegyük hozzá, hogy az USA mindent megtesz, hogy megakadályozza a szír kormányerõk Eufráteszen túli sikereit. A területen található olajmezõket kívánják megszerezni, vagy legalábbis Asszadtól megvonni. A SDF-et most éppen arra nógatják, hogy foglalják el ezeket a területeket. Szegény kurdokat behúzták a csõbe és velük végeztetnék el a piszkos munkát. Megnyitották a vízduzzasztó gátakat, hogy az Eufrátesz vízszintje erõsen megemelkedjen, így nehezítve a folyón való átkelést. Persze az oroszok sem tétlenek, “véletlenül” (jé, nem csak az amerikaiak “hibáznak”) lebombáztak egy SDF csapatot, mintegy figyelmeztetõül, hogy ácsi. Erre az amerikaiak további fegyverszállítmányokat küldtek az SDF-nek. lesz itt még kalamajka. De minden komoly elemzés szerint az USA (és Izrael) elvesztette ezt a háborút.
madarasi.abel
2017. szeptember 20. 13:55
Rakka napokon belül kurd kézre kerül. Irakban Hawija a következő célpont.
madarasi.abel
2017. szeptember 20. 13:52
Az volt már, hogy az oroszok Dajr ez-Zaurnál az IS-t támadó kurdokat is jól megszórták bombákkal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik