Gyurcsány Ferenc egyetlen igazsága

2017. szeptember 19. 12:38

A részvétlen demokráciából egyenes út vezet egyetlen személy korlátlan uralmához. Ezért nem Gyurcsány vagy Orbán a hibás – hanem mindenki, akinek a politikán kívül tágasabb volt az elmúlt negyedszázadban.

2017. szeptember 19. 12:38
Schiffer András
Schiffer András
Magyar Nemzet

„Gyurcsány Ferenc némileg kívülállóként lett a szocialisták miniszterelnöke 2004-ben. Azonnal felismerte azt, amire korábban Orbán is ráébredt. Hiába az erős alkotmányos felhatalmazás, bármilyen miniszterelnöki akaratot, bármilyen programot és annak homlokegyenest az ellenkezőjét is képes meghiúsítani az »autófényezéstől« elszokott szoci káderek gyávasága, a kormánypárti frakciók körül megbúvó helyi szponzorok, pártpénztárnokok és partikuláris érdekkijárók szövedéke. Gyurcsány a politikai hátország hiányát hazugsággal és retorikai bravúrokkal próbálta pótolni. Elbukott. Súlyos személyes felelőssége van abban, hogy kormányzása alatt maga a liberális jogállam is kiürült.

Orbán Viktor ugyanabból a helyzetfelismerésből kiindulva másik eszköz után nyúlt. A 2002-es választási vereség után a Fideszt mint pártot szociológiai értelemben megszüntette, és a helyébe ültetett egy szigorúan tőle függő, »Fidesz« brandmegjelöléssel ellátott franchise-rendszert. Ezt a megoldást illesztette a kiürült liberális jogállam helyébe a kétharmados többség birtokában. Az »egy a tábor, egy a zászló« stratégiája, majd az új választójogi rendszer minimálisra csökkentette a koalíciós kényszer esélyét. A frakciókormányzással kihúzta a talajt a minisztériumi szivárogtatók alól, és az első konfliktusnál lesújtott az Alkotmánybíróságra is. Gyurcsány 2006-ban még hazug programra kért választói felhatalmazást. A nemzeti cinizmus rendszerében viszont program – értsd: nyilvánosan, előre meghirdetett közös cél – sem kell a választói felhatalmazáshoz.

Két tanulsága van a történetnek. Az egyik: a szocialista belvilág korabeli szereplőinek nincs semmiféle erkölcsi alapjuk, hogy pálcát törjenek a mocsárvilágukba belefulladt egykori miniszterelnökük fölött. A másik talán fontosabb: a részvétlen demokráciából egyenes út vezet egyetlen személy korlátlan uralmához. Ezért nem Gyurcsány vagy Orbán a hibás – hanem mindenki, akinek a politikán kívül tágasabb volt az elmúlt negyedszázadban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubaka
2017. szeptember 20. 11:44
Sokakkal ellentétben nagy tisztelője vagyok Schiffer Andrásnak. Elsősorban azért, mert a 2010-es választásokon esélyt és reményt adott a kétpólusú politikába belefásult választóknak azzal hogy tényleg Lehet Más a Politika. A 2014-es választások idején pártszakadással felérő belső konfliktusok árán fenn tudta tartani e politikai tömörülés elkötelezett függetlenségét még úgy is, hogy a párt kimondottan tehetséges fiatal politikusainak egy része gyakorlatilag elárulta annak szellemiségét. Az öszödi beszéd óta számtalan alkalommal olvastam és hallgattam végig Gyurcsány beszédét és a "teszetoszaságon" kívül bizony szemléletes példáit találtam a neoliberális diktatúra különféle megjelenési formáinak. E cikkel kapcsolatban azonban felmerül bennem a kérdés, hogy valóban a Gyurcsány-Orbán ideológiai háború az amely a jelen szintjére juttatta a társadalom politikai érzékenységét és színvonalát? Mert szerintem nem! Gyurcsány és Orbán nem okai, hanem egyenes következményei a rendszerváltáskori magyar politikai és értelmiségi elit gyalázatos társadalmi árulásának. Olyan rendszerszintű és hálózatos jellegű problémák tömegével néz szembe ma az ország amilyenekkel korábban soha, s ezt cizellálja még a geopolitikai helyzetünk és a globalitás számtalan következményének hatása.
Kanóc
2017. szeptember 20. 09:39
Felejteni kéne már ezt a rossz arcú jogspekuláns bolsi tetűt.
repulok
2017. szeptember 19. 22:32
Andris, engem csak az érdekel; tartod még a kapcsolatot a szcientológus haverjaiddal?
írmag
2017. szeptember 19. 19:40
Eddig - sikerült néha megtévesztened - de nem tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik