Az EU-hoz fordulhatnak a 3-as metró akadálymentesítése érdekében

2017. szeptember 19. 14:38

Hátha uniós szintű jogi eszközökkel meg lehetne védeni fogyatékos emberek, idősek, kisgyerekesek érdekeit a rövidlátó, az állampolgárok igényeit figyelmen kívül hagyó politikával szemben.

2017. szeptember 19. 14:38
Petri Gábor
Kettős Mérce

„A fogyatékos érdekvédők nem adják fel. A Fővárosi Közgyűlés több tagjával is találkoztak és találkoznak a következő hetekben, hogy  támogassák az M3 akadálymentes kialakítását. A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének vezetője, Földesi Erzsébet szerint októberben brüsszeli EU-s szakjogászokkal is találkoznak, és az Európai Bizottság képviselőit is megkeresik, hátha uniós szintű jogi eszközökkel meg lehetne védeni fogyatékos emberek, idősek, kisgyerekesek érdekeit a rövidlátó, az állampolgárok igényeit figyelmen kívül hagyó politikával szemben.

Ezzel egyidőben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (amelynek hatásköre igazán nincs a kérdésben) az akadálymentesítést illetően támogatólag lépett fel, és tárcaközi megbeszélésre vitte az ügyet. E ponton érdemes aláhúzni, hogy  mind Magyarországot, mind a felújítást finanszírozó EU-t köti az ENSZ Fogyatékos Emberek Jogairól szóló Egyezménye, amely szerint emberi jogokat sért, ha a mindenki számára elérhető szolgáltatásból (ilyen pl. egy metróvonal) embereket fogyatékosságuk miatt kizárnak.

Lesz elég józanság és belátás Budapest vezetésében, vagy megismétlik a 2010 előtti hibákat? Ma már kevesen emlékeznek, de a 2-es metróvonal felújításának tervezésekor sem engedett az MSZP-SZDSZ városvezetés, a fogyatékosok szervezeteit lesöpörte, ezért sem akadálymentes két felszíni állomás kivételével az anno aranyáron felújított 2-es metró sem. Számolnak-e utódaik azzal, hogy budapestiek szavazatait kockáztatják, amennyiben a fogyatékosok, idősek és kisgyerekesek érdekeivel szemben döntenek?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2017. szeptember 19. 21:17
Brusszel - arulkodjunk, pereljunk, ez aztan az igazi!
izo1210
2017. szeptember 19. 17:11
Valószínűleg olcsóbb minden igazi mozgássérültért taxit küldeni, mint liftet beépíteni és üzemeltetni. A többiek meg majd megoldják valahogy.
puszika
2017. szeptember 19. 16:29
Osztán te hol voltál Gabika 2010 előtt?? GYÁVA VAGY TE PETRI MINT A LIBSIK!!!!!!
drkovax
2017. szeptember 19. 15:49
Még egy mélyépítési szerkezetet sem lehet akárhol keresztülfúrni a lift kedvéért és ha épp lehet valahol egy új függőleges csatorna, akkor azt még az egyes szinteken meg is kell közelíteni valahogy (ami szintén nem mindegy és szintén nem magától értetődő). Az egy isteni szerencse ha utólag lehetséges a megoldás, ha az az eredeti tervezésnél nem volt szempont. De azt, hogy akkor ez nem volt szempont azt ne most tessék számonkérni, hanem a "Kettős Mérce" látogassa meg aput/nagypapit és rajta kérje számon. Tuti, hogy valamelyikük ott volt a döntésnél ;-) ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik