Botka László megakadályozhatja a Fidesz győzelmét

2017. szeptember 19. 16:24

Botka ajánlata jó megoldás lenne a Gyurcsány-féle gordiuszi csomó elvágására.

2017. szeptember 19. 16:24
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Bár a DK pártszavazáson úgy döntött, hogy Gyurcsány Ferencnek rajta kell lennie a listán, Botka ajánlata mégis jó megoldás lenne a Gyurcsány-féle gordiuszi csomó elvágására. Ugyanis bár Gyurcsány jelenléte a jelenlegi ellenzéki szavazók közül nem tántorít el sokat, a DK bázisát pedig garantáltan hozza, de egy esetleges növekedést már gátolna. Ugyanis a ma még nem ellenzéki szavazók elég nagy része utasítja el Gyurcsány személyét (tegyük hozzá, az MSZP elutasítottsága is nagy, de ezt nehezebb megoldani). Az viszont, ha a választóknak az van kommunikálva, hogy Gyurcsány Ferenc megméretteti magát, és nem a pártok, hanem a választók döntenek róla, hogy bekerül-e a parlamentbe, nem csupán a szavazók felé jó üzenet, hanem Gyurcsány számára is esély arra, hogy bebizonyítsa, a választók újra hajlandóak lennének rá voksolni. Márpedig a Botka által felajánlott XV. kerület erre elég jó terep. DK-s a polgármester, és esélyes az ellenzéki összefogás is a győzelemre. Ha a DK hajlandó minimális kompromisszumra, érdemes lenne elfogadnia ezt az ajánlatot.

Botka László a közös lista mellett kardoskodik, és van is az érveinek alapja, még ha egy koordinált indulás megoldható is lenne. Botka érvelésének a koordinált indulás ellen az a fő érve, hogy ha közös jelöltek vannak, akkor csak közös lista lehet. Ugyanis az országos listához 27 jelöltre van összesen szükség úgy, hogy ezeknek 9 megyéből és Budapestről kell jönniük. Viszont egy DK-MSZP-Együtt-P jelölt egyik párt listaállításához szükséges 27 jelöltjébe se számit bele. Az MSZP-listához 27 tisztán MSZP-s jelölt kell, a DK-listához 27 DK-s. Viszont egy közös DK-MSZP listánál már játszanak a közös jelöltek, akkor ott 27 MSZP-DK jelölt kell a listaálltáshoz. Sőt, ha a lista megnevezése nem egyezik az egyéni jelöltével, akkor a listás mandátumok számolásához hozzáadott töredékszavazatok is elvesznek abból a választókerületből.

Ezért két lehetőség van a koordinált indulásra. Vagy három párt leosztja a választókerületeket, hogy mindenkinek meglegyen a 27 jelöltje. Vagy pedig 27 körzetet előre felad az ellenzék (köztük egy budapestit), és itt minden párt elindul, hogy mindenkinek legyen listája. A többiben pedig egy-egy párt jelöltje indul az ellenzék színeiben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. szeptember 21. 00:26
Ja. Botka és te. Senki más. :-)
Tidal_wave
2017. szeptember 20. 15:42
Nem lennék meglepve, ha a 2018-as baloldali vereség után az MSZP és a DK összeolvadnának, és egy új (p)árt jönne létre.
Csigorin
2017. szeptember 20. 11:58
Teljesen mindegy hogy trukkozik Botka, ha az MSZP akar csak egy keruletben is, de felszolitja a hiveit hogy szavazzanak Fletora, az ujbol a regi garda osszenovese.
Dénia
2017. szeptember 20. 10:17
Két dolgot nem veszel figyelembe. Az első, hogy hiába nem lenne Gyurcsány a listán, csak egyéni körzetben indulna, ez nem nagy különbség a választók szemében, ha amúgy van együttműködés. Mert Botkán kívül nincs ember az országban, aki egy percig is elhinné, hogy van DK, meg teljes DK szavazóbázis Gyurcsány nélkül. A DK az egyenlő Gyurcsány Ferenccel. Nem lehet ezt kisakkozni elméletben úgy, hogy egyszerűen kiveszed a kellemetlen realitásokat a képletből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik