Sötétség délben – Még egyszer az ukrán oktatási törvényről

2017. szeptember 19. 08:36

A kijevi hozzáállás sem baráti nem volt, sem konstruktív: szeptember 5-én fél óra alatt másfél évnyi egyeztetést vágtak kukába.

2017. szeptember 19. 08:36
Borbás Barna
Válasz.hu

„4. „Az ukránok azt mondják, gyertek, beszéljük meg” – értelmezi a helyzetet az Átlátszó-blog szerzője. Az első cikkében pedig úgy fogalmaz: „Az oktatási reform segítségével szeretnék az államnyelv pozícióját megerősíteni Ukrajnában.” Mindkettő az ukrán propaganda kritikátlan átvétele. Pedig a kijevi hozzáállás sem baráti nem volt, sem konstruktív: szeptember 5-én fél óra alatt másfél évnyi egyeztetést vágtak kukába. Az oktatási törvény tárgyalása során ugyanis – mint az aktuális HVG is megírta – a minisztérium képviselői 30 perccel a végszavazás előtt terjesztették be az oktatás nyelvét szabályozó hetes cikkelyt. Románia és Magyarország képviselői hiába tárgyaltak másfél évig a tárca illetékeseivel.

*

Záró gondolat. Az ukrán államiság olyasmivel szemben jött létre, amit a konstruktivisták a significant other (magyarul társ vagy „alapvető másik”) megnevezéssel illetnek: ez történetesen Oroszország. Az ukranizmus az ukrán nyelv elsőségét jelenti, az uralkodó nacionalizmus lényege, hogy az ukrán államnak hivatalosan egynyelvűnek, egységesnek és kulturálisan egyedinek kell lennie. A módosított oktatási törvény is ennek szolgálatában áll, így nyilvánvaló, hogy részleges érdekegyezés van az orosz (mint ukrajnai kisebbség) és a magyar (mint ukrajnai kisebbség) népcsoportok között. Semmilyen oroszpárti propagandát nem képvisel, aki ezt kimondja. Mert egyszerre kell határozottan elítélni Putyin terrorista háborúját és kiállni a nemzettestvéreink alapvető jogaiért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. szeptember 19. 10:15
"kell határozottan elítélni Putyin terrorista háborúját" csak muszaj volt egy epuletes baromsagot is beleirni voros faroknak?
ligeti
2017. szeptember 19. 10:12
Én csak egyet tudok mondani: Aki pártolja az ukrán nyelvtörvényt, telepedjen le Kárpátalján egy évre, és írassa be a gyerekét ukrán iskolába, hadd fejlődjön az a gyerek.
Zokni
2017. szeptember 19. 09:23
"... nyilvánvaló, hogy részleges érdekegyezés van az orosz (mint ukrajnai kisebbség) és a magyar (mint ukrajnai kisebbség) népcsoportok között. Semmilyen oroszpárti propagandát nem képvisel, aki ezt kimondja. Mert egyszerre kell határozottan elítélni Putyin terrorista háborúját és kiállni a nemzettestvéreink alapvető jogaiért.” - írja az érdekes összefoglalója után. Nézzünk szembe a szikár tényekkel. A nyilvánvaló "részeleges érdekegyezés" miatt az még akkor is "orosz párti propaganda", ha utána jogosan tücsköt-bogarat kiabálunk Putyinra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik