A felcsúti kisvasutat is meglátogatja az Európai Parlament küldöttsége

2017. szeptember 19. 09:51

Hétfőn Magyarországra érkezett az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége, mely számos uniós forrásból finanszírozott beruházást, így a Zeneakadémiát, a négyes metrót és a felcsúti kisvasútat is meglátogatja. A kormány pártpolitikailag motiváltnak tartja a látogatást.

2017. szeptember 19. 09:51

Hétfőn Magyarországra érkezett az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége – adja hírül az Index. A bizottság feladata az, hogy figyeljen arra, nem csalásokkal, szabálytalanságokkal kísérve vagy értelmetlen célokra mennek-e el az uniós támogatások.

A küldöttség – melyhez az Európai Számvevőszék két tisztviselője is csatlakozik – számos uniós forrásból finanszírozott projektet ellenőriz, így például az Európai Innovációs és Technológiai Intézetet, a négyes metrót, a Zeneakadémiát, a Pesti Vigadót és a Budapest Szíve projektet, de a vizsgált beruházások között van a Vál-völgyi (vagyis a felcsúti) kisvasút is. A küldöttség találkozik Polt Péter legfőbb ügyésszel, Takács Szabolcs EU-ügyekért felelős államtitkárral, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral, valamint különböző civil szervezetek képviselőivel is.

A kormány és a Fidesz szerint a küldöttség látogatása pártpolitikailag motivált. Az Index szerint Lázár János korábban levelet írt a bizottság néppárti elnökének, Ingeborg Grässlénak, amelyben kijelentette: „különösen felháborítónak” tartja, hogy a több ezer társfinanszírásból azt a projektet vizsgálják meg, mely a miniszterelnök falujában valósult meg, míg az ellenzéki pártokhoz tartozó polgármesterek településein a küldöttség nem tekint meg beruházásokat. A bizottság szeptember 4-i ülésén felszólalt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, aki szerint a felcsúti projekt nem különbözik más turisztikai fejlesztésektől, arra pedig, hogy probléma lenne a kisvasúttal, „a vádaskodáson túl semmilyen megalapozott tény nincsen”.

Ingeborg Grässle ugyanakkor biztosította a magyar kormányt arról, hogy a projektek kiválasztása mögött nincsen politikai elfogultság, az útról a bizottság egy évvel ezelőtt döntött, a programokra pedig a bizottság titkára, valamint zöld és néppárti képviselők tettek javaslatokat.

Érkeztek javaslatok a részünkről és a Fidesz részéről is, amiket részben figyelembe vett a bizottság, egy-két javaslatot beépítettek a programba, így jött létre egy kiegyensúlyozott és kiegyenlített program, amiben mind az ellenzéki, mind a kormánypárti javaslatok beépültek” – nyilatkozta Jávor Benedek, a Párbeszéd európai képviselője az Euronews-nak.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2017. szeptember 19. 15:48
Inge Grässle-nek megtetszett a kisvasút és javasolni fogja, hogy Brüsszelben is legyen és vagonok tyúkketrec kinézetűek legyenek. Állítólag holnap lesz sajtótájékoztató. http://hvg.hu/itthon/20170919_Itt_az_EPdelegaciovezeto_gyors_ertekelese_Felcsutrol
zakar zoltán béla
2017. szeptember 19. 14:16
Van vagy 30 másik! Megy Zsuzsi vonat....
Kala pál
2017. szeptember 19. 13:06
Meg sem szabadna szólalnotok olyan hamvába hótt beruházással a hátatok mögött mint a kormányzati negyed! Romhalmaz 10 egynehány milliárdból. Ez befejezett, működő beruházás, nem romhalmaz! http://urbanista.blog.hu/2014/01/23/megneztuk_mi_van_a_kormanyzati_negyed_helyen_hat_eve_lakatlanul_pusztul_otleteket_varnak_az_ideiglen
noMores
2017. szeptember 19. 12:29
Jojo, kusvasut , de azert a putyin segget nyilvanosan fenyesre nyalo kajak kommunista debreceni rektor mutatta meg igazan, hogy kell viselkedni a NERben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik