Úgy intéznék el a korrupciós népszavazást, mint a Nolimpiát

2017. szeptember 18. 14:01

Maguk akarnak a kezdeményezés élére állni, és letudni az egészet, hogy újra ők irányíthassák, milyen témák meghatározók a nyilvánosságban.

2017. szeptember 18. 14:01
Plankó Gergő
Plankó Gergő
444

„A Fidesz és a népszavazások viszonyát ismerve persze már mindez sokkal érthetőbbé válik. Pontosan ezt csinálták az előző két ellenzéki népszavazási kezdeményezésnél is. A politikai veszteségeket lenyelve csírájában fojtották el azokat, hogy az ellenzék ne jöhessen lendületbe a kampányolással.

A vasárnapi nyitvatartás ügyében kezdeményezett népszavazást először ugyan azonosítatlan kopaszok akadályozták meg a választási irodánál, második próbálkozásra viszont az MSZP hitelesítette a kérdését. De már akkor is azt mondták a szocialista párt politikusai, hogy »olyan fegyvert kaptak a kezükbe, amelyet a Fidesz biztosan nem hagy elsütni«, ezzel pedig nem is lőttek mellé: nem sokkal később maga a kormány vonta vissza a törvényt, a népszavazás tárgytalanná vált. A fideszes politikusoknak néhányszor magyarázkodniuk kellett, cserébe gyorsan túlvoltak az egész témán – ami összehasonlíthatatlanul jobb volt a kormánynak, mintha az ellenzék hónapokon át kampányolhatott volna egy népszerű témában, kormányellenes éllel.

Ugyanez történt idén februárban a Momentum Nolimpia-kampányánál. Az elején ugyan mintha elaludt volna a Fidesz, és készületlenül érte őket, hogy a semmiből felbukkanó szervezet 266 ezer aláírást gyűjtött össze, aztán gyorsan döntöttek ebben az esetben is, és visszavonták a pályázatot. Ez már a párt támogatói közül sem mindenkinek tetszett, de még ez is semmiség volt ahhoz képest a kormánynak, mint belemenni egy bizonytalan kimenetelű kampányba.

A Fidesz 2008-ból pontosan tudja, milyen nagy ereje lehet ellenzékből egy népszavazásnak, 2016-ból pedig azt tudja, mekkora ereje lehet kormányból ugyanennek. Most pedig, a választási kampányban semmiképp sem akarják, hogy az egyébként nehéz helyzetben lévő ellenzék bármennyire is lendültetet kapjon, és meg tudja határozni a napi politika kulcstémáját. Ennek szólhat a szokatlanul konstruktív hangnem: gyorsan maguk akarnak a kezdeményezés élére állni, és letudni az egészet, hogy újra ők irányíthassák, milyen témák meghatározók a nyilvánosságban. A kampány mozgósító erejét maga a benyújtó is elismeri: Vágó az ATV-ben arról beszélt, »olyan ügyet kell felépíteni, ami mögött kialakulhat egy olyan sikerélmény, ami el tud vinni hatmillió embert 2018-ban az urnákhoz«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. szeptember 19. 11:53
Gergő fiam! Ti csak népszavazással tudtok lendületbe jönni? AKKOR EZ AZ ELLENZÉK A VESZETT FEJSZE NYELE!! Csak gondold végig,milyen lehet nyélnek lenni?? Na,olyan!!!!
cutcopy
2017. szeptember 18. 22:41
"Maguk akarnak a kezdeményezés élére állni" Miért, szoclibsi elvtársaidat anno mi akadályozta meg abban, hogy eltöröljék a vizitdíjat még a népszavazás előtt..?
Csomorkany
2017. szeptember 18. 20:16
Okos a fiú. És akkor most föl kell háborodni?
zakar zoltán béla
2017. szeptember 18. 19:09
rongy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik