Orbán és társai esélytelenek – a gyarmatosítás már megtörtént?

2017. szeptember 18. 15:32

Semmi kétség, hogy a nacionalista retorika alapján a szavazók egy része elhiszi, hogy vezetőik függetlenek, ám ennek semmi köze a valósághoz.

2017. szeptember 18. 15:32
Komócsin Sándor
Napi.hu

„Semmi kétség, hogy a nacionalista retorika alapján a szavazók egy része elhiszi, hogy vezetőik függetlenek, ám ennek semmi köze a valósághoz. A régió politikusai két dolgot tehetnek: beérik egy látszat rebellióval nagyon hülye hazai támogatóik megvezetése céljából vagy komolyan szembe fordulnak a kézzel, amelytől enni kapnak, ami az országaik gazdaságát tápláló befektetések elpárolgásával járna. Ez láthatóan nem igazán valós alternatíva.

Kelet-Közép-Európának az az érdeke, hogy az európai integráció bajnoka legyen, ahogy korábban az uniós csatlakozás élharcosa volt. Bershidsky szerint egy idő után érdektelen lesz, melyik országban van egy-egy cég központja, mert Európának közös költségvetése lesz és a gazdasági kohézió elkerülhetetlenné válik.

A nacionalizmusnak lehetnek még pillanatai, de már lekésett arról, hogy keresztbe feküdjön ennek az integrációnak. A régió országai túl hosszú ideje nyitottak a külföldi befektetők előtt, túl nagy mértékben elvesztették az ellenőrzést saját gazdasági jövőjük felett ahhoz, hogy megőrizzék a politikai kontrollt ügyeik irányítása felett. Az EU nemzetállaminak önállósága hasonlatossá válik a helyhatóságok önállóságához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bukik a Zorbán
2020. augusztus 30. 12:39
Most, ennyi idő után akadtam rá erre a förmedvényre. Meg vagyok rökönyödve, hogy ezt az elképesztően pofátlan bolsevista szöveget alig pár ember kommentálta. Amíg az ilyen tömegesen elkövetett, elvetemült bolsevista felforgatás nem vezet tömegtüntetésekhez, addig lefelé megyünl a lejtőn...
celoke
2017. szeptember 19. 00:04
Tisztelt Komócsin Sándor! Ki kell Önt ábrándítanom, mert pont az ellenkezője formálódik, mint amit Ön vizionált. Mégpedig nem az európai integráció erősödése és a nemzetállamok hanyatlása, hanem az Európai Unió recsegése-ropogása hallatszik már, az egész kártyavárként kezd összedőlni. Mert a kezdetben gazdasági alapokon induló integráció mára egy hovatovább diktatórikus berendezkedésű elnyomó gépezetté vált, élén senki által meg nem választott, de mindenbe belekotkodácsoló, vízfejű bürokrata vezetőkkel. Amiből a tagországoknak elege van. És még valami: liberális oldalon nem szeretik idézgetni az EU alapítóinak jelmondatát: "Az egyesült Európa vagy keresztyén lesz, vagy nem lesz." Vagyis nem fog létezni. Ennek a beteljesülése zajlika szemünk előtt. istentelen EU-alkotmány, muzulmán bevándorlók gátlástalan tojtatása, alapvető erkölcsi értékek tiprása szakállas-szoknyás torzszülöttek vinnyogásával... És csodálkoznak, hogy dől össze az egész úgy, ahogy van. És persze, hogy Putyin és Kína bolond lesz nem kihasználni ezt! Terjeszkedni akarnak, de mit mondjunk...inkább ők, mint elmebeteg muzulmánok. Vélhetően úgyis csak gazdasági terjeszkedésben gondolkoznak. Kérdés, kell-e ettől tartanunk. Ugyan minek akarnák az oroszok feltámasztani a régi SZU-t és hatalmi tömbjét? Kezdjék el megint fél Eurázsiát megszállni, gigászi hadsereget fenntartani, a megszállt országokban életképtelen "baráti" rezsimeket fenntartani, utána meg bukjanak megint bele anyagilag? Ellentétben az Ön állításával, inkább az EU vezetőinek kéne észhez térni és önkritikát gyakorolni, amíg nem késő, mert ha az EU-t egykor nemzeti-keresztén alapon létrehozó alapító atyák látnák, hogy a mai EU-s vezetők ma mit művelnek, alighanem dagadtra pofoznák ezt a liberális bandát.
Harangláb
2017. szeptember 18. 21:22
...Ez rokona lehet a Komócsin Zoltánnak???
zakar zoltán béla
2017. szeptember 18. 19:07
Sza'konyi &Tsai!-hu!-PASSZ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik