Az ukrán nyelv szépségei

2017. szeptember 18. 15:50

Az ukrán hatalom most, kissé átpofozva, ezt a csodálatos forgatókönyvet porolja le újra. A katasztrófa garantált.

2017. szeptember 18. 15:50
Gazda Albert
Magyar Nemzet

„A brezsnyevi idők oroszosítási törekvéseinek legbrutálisabb, legostobább kárpátaljai jelensége a magyar iskolák kétnyelvűsítése volt. Orosz osztályokat indítottak a színmagyar beregi–ungi–ugocsai falvak iskoláiban. Minden tárgyat – matematikát, fizikát, kémiát, akármit – oroszul oktattak. Nemritkán oroszul rosszul tudó tanárok – oroszul semennyire sem tudó tanulóknak. A »jobban érvényesül majd a gyermek« elvének jegyében sok szülő választotta ezt a szerencsétlen megoldást. Végzetes hibát követtek el, az eredmény az esetek zömében a totális csőd volt. A gyerekek többsége nemhogy oroszul nem tanult meg, de a többi tárgyat sem volt képes befogadni, mivel nem értette.

Az ukrán hatalom most, kissé átpofozva, ezt a csodálatos forgatókönyvet porolja le újra. A katasztrófa garantált. És ezenfelül: vajon kik fogják úgy érezni ebben a nyomorult kontextusban, hogy az a másik kultúra mégiscsak lehetne érdekes – ad absurdum: vonzó és szép is –, és ezért érdemes lenne alaposan megismerni? Persze az is tény, hogy ez a geopolitikai szempontok felől nézvést nem fontos. Az emberek meg – a kárpátaljai magyar emberek – az ilyen nagy horderejű megfontolások árnyékában úgysem számítanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. szeptember 20. 18:19
Félig üres a pohár, vagy teljesen? Avagy hogyanl együnk optimisták. Stalker-Final Scene https://www.youtube.com/watch?v=dNiVFCWMrqI
brekker
2017. szeptember 20. 16:37
Az ukrán nyelv szépségei Határországok szépségei.
brekker
2017. szeptember 20. 16:02
A zaporizsjiei kozákok vajon ukránok voltak? Utódaik inkább orosznak szeretnék tudni magukat.
annamanna
2017. szeptember 19. 05:24
"hogy a bánatba teheti magáévá és ismételgetheti a magyar sajtó egy szerencsére szűk – bár korántsem eldugott – része is a hazug kijevi lózungokat." Mert szerintük (legalábbis minimum Kerner Zsolt szerint) Ukrajna (legalábbis minimum Galícia) = Zsidóország. Ezért jár nekik a tips-taps.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik