Elképesztő cirkusz az amerikai egyetemeken

2017. szeptember 18. 10:18

A vezetés könnyebben elviselte a hangoskodást, ameddig az egybecsengett az egyetem liberális szellemével.

2017. szeptember 18. 10:18
Balla Eszter
Válasz.hu

„Az egyetem vezetősége sokszoros dilemma előtt áll. Mi a fontosabb: a hallgatóság védelme, a nyugodt munka biztosítása vagy az elvek? Mert a 60-as években ez az intézmény hirdette meg az egyetemi szólásszabadság elvét. Itt voltak a legnagyobb polgárjogi tiltakozások, tüntetések a vietnami háború ellen. Bár idővel a politikai aktivizmus alábbhagyott, a kampusz főterén ma is vannak kisebb demonstrációk, ma is nyújtanak be petíciókat a hallgatók különféle ügyekben. A vezetés könnyebben elviselte a hangoskodást, ameddig az egybecsengett az egyetem liberális szellemével. De ki gondolta volna, hogy az új évezredben a baloldaliak elhalványulnak, a jobboldaliak megerősödnek, és egyre inkább szót követelnek?

Az egyetem több mint 200 professzora tiltakozik azzal, hogy a »Milo-héten« nem tart órát. A korábbi véres összeütközésekre – Seattle, Portland, Charlottesville – hivatkozva arra intik tanítványaikat, hogy maradjanak otthon. Szerintük az egyetem kötelessége, hogy megteremtse az intézményre jellemző magas szintű oktatáshoz szükséges nyugodt feltételeket. (Az egyetemnek több Nobel-díjas oktatója között volt mások mellett a magyar származású John Harsányi közgazdász. Itt tanított Roska Tamás Bolyai-díjas magyar villamosmérnök is.)

De a rektor, Carol Christ – aki mellesleg a CEU igazgatótanácsának is tagja – kiáll a szólásszabadság mellett. Amennyiben az egyetem konzervatív csoportja szabályos kérvényt nyújt be, a jobboldali előadók megtarthatják előadásaikat, az egyetem biztosítja a feltételeket. Nem tudni, milyen áron.

Többen felvetik a kérdést: ki pénzeli ezeket a jobbos sztárokat, akik saját testőreik gyűrűjében járják az egyetemeket? És ki finanszírozza az ellenük szervezkedő baloldali erőszakszervezetet, az Antifát?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. szeptember 18. 18:41
Ballibre egy tyúkólat sem szabad bízni, sehol a világon! (kölcsönvett mondat).
Apáczai
2017. szeptember 18. 16:15
Az Antifa antifallos-t jelent. Állítólag eredetileg kib---ott vén p...-ák volt a nevük.
krakken96
2017. szeptember 18. 12:37
a rómaiak ostoba teológiai vitákat folytattak amíg a barbárok majd a muszlimok lerohanták a birodalmat...úgy látom,hogy az állatok jogairól,az ember természetéről alkotott filozófiai viták azok amik kitöltik a politika ürességét,mert a politikusok mást nem tudnak ajánlani. Nem mondhatják,hogy eljutunk a Marsra,legyőzzük a rákot,emelkednek a bérek,megszüntetjük a szegénységet,mert nyilván hazudnának.
Mich
2017. szeptember 18. 11:45
Felkavarták a szart - és most csodálkoznak, hogy olyan büdös van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik