Csak hazug érveket kapok

2017. szeptember 14. 11:20

Szijjártó Péter
mfor.hu

Én azt fogom csinálni, amit a miniszterelnök mond nekem. Eddig is így tettem, ezután is így fogok tenni. Interjú.

És Vlagyimir Putyin orosz elnökkel mikor kerül sor a következő nagy találkozásra? Most egymás után két alkalom is nyílt a függő ügyek átbeszélésére.

A menetrend szerint minden évben van egy hivatalos elnöki-miniszterelnöki, valamint egy külügyminiszteri találkozó, váltott helyszíneken. Emellett vannak informális külügyminiszteri egyeztetések. Szergej Lavrov külügyminiszterrel a multilaterális fórumokon szoktunk találkozni, jövő héten is sor kerül erre New Yorkban. Jövőre a magyar miniszterelnök utazik Moszkvába. Ebben én nem látok semmi rendkívülit, Magyarország és Oroszország között teljesen normális az évi egy hivatalos találkozó, tekintettel a földrajzi elhelyezkedésünkre és a gazdasági kapcsolatainkra.

Vagyis a jövő év elején találkozhat megint Putyinnal Orbán Viktor?

Ha visszanézzük a korábbi időpontokat, akkor látjuk, hogy ezekre a találkozókra általában januárban vagy februárban szokott sor kerülni.
A paksi atomerőmű bővítését nem lehet megkerülni az oroszok kapcsán. A beruházás elkezdése 22 hónapot csúszott az uniós jóváhagyási folyamat miatt. Lehet ennyi idő kiesése mellett tartani a határidőket?

A beruházásért felelős Süli János tárca nélküli miniszter tájékoztatása szerint januárban indulnak el szemmel is látható módon a kivitelezési munkálatok. Jelenleg a terep előkészítése zajlik. A kivitelező Roszatom delegációja elég sűrűn fordul meg Pakson, ezekben a napokban Alekszej Lihacsov elnök is felkeresi a helyszínt.

Engem az érdekelne, hogy a beruházás befejezésének szerződés szerinti 2026-os idejét lehet-e tartani.

Nyilván ezt a két év csúszást nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni. Nem vagyok szakember, nem tudom megmondani, hogy le lehet-e dolgozni ezt a két évet egy ekkora projekt esetében. Hála Istennek egy szakember irányítja a munkálatokat, majd ő megmondja, hogy tartható-e a határidő.

Lázár János az mno-nak adott interjúban arról beszélt, hogy a 2018-as választás után szívesebben maradna a választókörzetében, dolgozna az ott élőkért. A külügyminiszter látja már maga előtt ’18 tavaszát? Folytatná a kormánymunkát, kapott-e erre vonatkozó jelzést a miniszterelnöktől?

Én azt fogom csinálni, amit a miniszterelnök mond nekem. Eddig is így tettem, ezután is így fogok tenni.

Készen áll a folytatásra?

Azt majd a miniszterelnök eldönti. Amit ő dönt, azt fogom csinálni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117687