Tuzson Bence: Fizikai védelemre van szükség a migráció megállításához

2017. szeptember 13. 08:46

Elsődleges szempont a magyar emberek biztonságának védelme, így a kerítésre szükség van. Határvédelmünk az európai polgárok védelmét is szolgálja, így az ország joggal tart igényt az unió támogatására a költségeket illetően – mondta Tuzson Bence államtitkár szerda reggel az M1 csatornán.

Fizikai védelem nélkül nem lehet megállítani ilyen nagy migrációs nyomást, ezért van szükség a kerítésre – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerda reggel az M1 műsorában. Az államtitkár Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. A főbiztos egyebek mellett azt mondta, minden országnak nemcsak joga, hanem kötelessége is megvédeni a határait és biztosítani az állampolgárai biztonságát, de ezek a kötelezettségek nem állnak ellentétben azzal az erkölcsi kötelességgel, hogy segítséget nyújtsanak a menekülteknek.

Tuzson Bence hangsúlyozta, az elsődleges szempont a magyar emberek biztonságának védelme, erről szól a tranzitzóna, végső soron pedig a kerítés léte is.  Ez rengeteg energiát és anyagi forrást emészt fel: a határvédelem eddig mintegy 270 milliárd forintot igényelt – jelezte. Ugyanakkor a határőrizeti rendszer nemcsak a magyar, de az európai polgárok védelmét is szolgálja, ezért az ország joggal tarthat igényt az uniótól arra, hogy egy részét a költségeknek térítse meg – tette hozzá az államtitkár.

Szintén a menekültek ügyében szólalt fel Bakondi György szerda reggel. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a migránsok túlnyomó része okmányok nélkül érkezik a magyar határra. Bakondi a hamis szír útlevelekkel kapcsolatban közölte: a titkosszolgálatok együttműködése miatt tudható, hogy mely sorszámú okmányokat állította ki az Iszlám Állam.

A kormány álláspontja továbbra is az, hogy aki politikai menedékjogra jogosult és védelmet kér Magyarországon, azt beengedik és megvédik, de a gazdasági migránsoknak vagy a rossz szándékkal érkezőknek „szilárd határőrizettel” kell szembenézniük – hangsúlyozta. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117620