Erdoğan: Nem szeretnék magamról szobrot

2017. szeptember 13. 23:19

Tiltakozik a török elnök az ellen, hogy a puccskísérlet egyéves évfordulójára őt ábrázoló szobrokat állítsanak fel.

Recep Tayyip Erdoğan török államfő szerdán Ankarában polgármesterek előtt felszólalva arra kérte az önkormányzatokat, hogy ne állítsanak őt ábrázoló szobrokat – írta a Hürriyet török napilap.

A közelmúltban Törökország számos településén készítettek a tavaly július 15-ei puccskísérlet első évfordulójára Erdoğant ábrázoló különféle alkotásokat.

„A hír hallatán nagyon elszomorodtam. Ez ellentétes értékeinkkel” – hangoztatta Erdoğan. „Nem szeretnék magamról szobrot és semmilyen hasonló alkotást. Tartózkodjunk az efféle a hibáktól. Nem szobrok kellenek, hanem hasznos tevékenységre van szükség” – tette hozzá. 

Az északnyugat-törökországi Izmitben például az váltott ki vitát, hogy az államfőről készített szobor nem hasonlított Erdoğanra – írta a Hürriyet. A város polgármestere, Nevzat Dogan azzal védte az alkotást, hogy „Erdoğanra nem hasonlíthat senki”. Ettől függetlenül az izmiti szobrot a többivel együtt a napokban lebontották.

Erdoğan szerdai kérése ellenére Törökországban ugyanakkor néhány létesítmény mégis az ő nevét viseli. Egyebek között egy labdarúgó-stadion Isztambul Kasimpasa negyedében, valamint egy egyetem a Fekete-tenger partján fekvő Rize városában. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117660