Egy harmadik ember is őrizetben a Párizshoz közeli illegális bombagyár miatt

2017. szeptember 7. 17:38

Egy harmadik gyanúsítottat is őrizetbe vett csütörtökön a francia rendőrség, miközben a Párizshoz közeli Villejuif egyik lakásában leleplezett illegális bombagyár ügyében nyomoz.

Egy harmadik gyanúsítottat, egy radikalizálódott férfit is őrizetbe vett csütörtökön a francia rendőrség a Párizshoz közeli Villejuif egy lakásában előző nap leleplezett illegális bombagyár ügyében indított nyomozás keretében. A nyomozók újabb, a terroristák által a Sátán anyjának nevezett TATP (aceton-peroxid) előállításához szükséges vegyi anyagokat is találtak.

Miközben a szerdán őrizetbe vett két gyanúsított, egy 36 és egy 47 éves férfi – egyikük a robbanószerkezetek előállítására használt lakás tulajdonosa –, tagadja, hogy terrorcselekményre készült, Gérard Collomb belügyminiszter a franceinfo hírcsatornának adott interjúban azt mondta, hogy az őrizetbe vettek kapcsolatba hozhatók iraki-szíriai körökkel. 

A harmadik őrizetbe vett férfi 47 éves, radikalizmus miatt megfigyeltek a titkosszolgálatok. Őt csütörtökre virradó éjjel állították elő, de „kapcsolata a laboratóriumhoz egyelőre még nem megállapítható” – hangsúlyozta a rendőrség. 

A nyomozók csütörtökön néhány liter acetont is találtak, amely az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett merényletekhez használt TATP egyik alkotóeleme. A vegyi anyag az egyik szerdán letartóztatott férfi által bérelt csomagtárolóban volt, amelyet raktárként használt.  

Első kihallgatásukon a szerdán letartoztatott gyanúsítottakat azt mondták, hogy pénzkiadó automatákat akartak felrobbantani a lakásban előállított robbanószerkezetekkel és tagadják, hogy közük lenne a terrorizmushoz – jelezte a belügyminiszter. „Ugyanakkor azt látjuk, hogy kapcsolatban állnak a terrorizmussal, ezért inkább ebben az irányban kell elindulni” – tette hozzá a tárcavezető, aki elsősorban „telefonos kommunikációkat” említett szíriai területekkel.

„Egyelőre egy közvetett kapcsolatról van szó, de egyértelmű, hogy a nyomozók ezen a feltételezésen dolgoznak, tekintettel a robbanóanyag jellegére” – mondta egy nyomozati forrás.

Egy lakossági bejelentés alapján a Párizshoz közeli Villejuif egyik lakásában a rendőrség szerdán mintegy 100 gramm használatra kész TATP-t talált és olyan eszközöket, amelyekkel levélbombák állíthatók elő, valamint vegyi anyagok és gázpalackok is voltak a helyszínen.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117373