Belgium: Ezer szíriai menekültet telepítenek be Belgiumba

2017. szeptember 5. 10:51

Mintegy ezer szíriai menekültet telepítenek be Belgiumba a Közel-Keletről egy nemzetközi letelepítési program keretében – írta kedden a La Libre Belgique című belga napilap

Idén mintegy ezer szíriai menekült áttelepítése valósulhat meg, akiket az EU-török menekültügyi megállapodás és egyéb nemzetközi programok keretében telepítenek át a közel-keleti országgal szomszédos államokból Belgiumba – jelentette kedden a La Libre Belgique című belga napilap.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár tájékoztatása szerint az év végéig 600 Törökországban, 300 Libanonban és mintegy 150 Jordániában tartózkodó szíriai menekült belgiumi letelepítése valósul meg.

Mint elmondta, a Törökországból érkezők az Európai Unió és Ankara között 2016-ban létrejött migrációs megállapodás alapján veszi át Belgium. A megállapodás értelmében minden egyes Görögországból Törökországba visszaküldött, nemzetközi védelemre nem jogosult illegális bevándorló helyett szíriai menekültet telepítenek át az unió valamelyik tagországába.

A Libanonból és Jordániából érkezőket egy nemzetközi letelepítési program keretében fogadja Belgium. A menekülteket előzetes szűrés és ellenőrzés után választják ki és készítik fel a belgiumi életre – mondta az államtitkár.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint a 2005 óta vezetett letelepítési programok keretében rendelkezésre álló helyek száma nem elegendő. Noha tavaly 125 ezer menekült befogadása valósult meg, a szükséget szenvedők száma mára meghaladja a 1,2 milliót – írja a napilap.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117201