Leveszi a kereszteket a templomokról a csehországi Lidl?

2017. szeptember 4. 16:53

Görög hetet tartott a csehországi Lidl, csak éppen – hogy meg ne sértsenek valakit – a csomagolásokon szereplő Santorini templomairól leszerkesztették a keresztet.

Egészen különleges botrány van kibontakozóban Csehországban, melynek oka nem más, mint egy ártatlannak tűnő áruházi kampány.

A cseh állami hírügynökség, a ČTK közölte le, hogy nemrég a Lidl szupermarketlánc görög hetet indított csehországi áruházaiban. A kampány keretében több termékük csomagolásán Santorini ikonikus templomai is megjelentek – kereszt nélkül.

A templomokról hiányzó kereszt akkora port kavart Csehországban, hogy még a prágai érsek, Dominik Duka is megszólalt az ügyben – a prágai görög nagykövetnek címzett levelében kifejti, a görög hét áruházi kampányát azonnal be kell szüntetni, mivel az precedens nélküli és erkölcstelen cselekedet volt.

Az érsek nem csak a képeken szereplő kereszteket, hanem az igaziakat is félti: „Egyelőre csak a képek hamisítása folyik, de félhetünk attól, hogy hamarosan az igazi kereszteket is eltávolíthatják még a templomokról is.” A nagykövetnek egyúttal kifejtette, levelével Görögországot kívánta támogatni, továbbá felszólalt a történelemhamisítás és a kulturális értékek elleni támadás ellen is.

Az áruházlánc is megszólalt: eleinte csupán azzal kívántak reagálni a keresztek letörlésére, hogy ők a vallási és politikai semlegességet védték. Ezzel értett egyet Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter is, aki azt mondta, hogy „majd az emberek eldöntik, támogatják-e a görög hét kampányát azzal, hogy ott vásárolnak”.

Végül a Lidl később közleményt tett közzé, melyben kifejtik, a görög hét kampányát nem kifejezetten Csehország számára, hanem a nemzetközi piacra tervezték. Egyúttal leszögezték, nem állt szándékukkban senkit sem megsérteni.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117163