Németországban maradnak

Németország már nem küld vissza menekülteket Magyarországra

2017. augusztus 29. 11:10

A német szövetségi kormányzat a rossz körülmények miatt nem küldi vissza azokat a menekülteket Magyarországra, akik Magyarországon léptek be először az EU területére – írja a Spiegel.

Németország a dublini rendelet szabályai ellenére sem küldi vissza azokat a menekülteket Magyarországra, akik hazánkban léptek az Európai Unió területére. A Spiegel szerint ennek az az oka, hogy Magyarországon nagyon rosszak a körülmények a menekültek számára.

A német portál szerint Orbán Viktor nagyon szigorú menekültpolitikát folytat. Idézik a miniszterelnök azon mondatát, amikor arról beszélt, hogy a migráció „a terrorizmus trójai falova”. 

A cikk szerint a menedékkérőket április óta csak csak akkor küldik vissza Magyarországra, ha a magyar hatóságok garantálják, hogy a menedékkérők elhelyezése minden esetben megfelel az európai uniós mércének. A németek azonban úgy látják, hogy ez a színvonal Magyarországon nem biztosított, ezért visszaküldési moratóriumot vezettek be – ez derült ki egy német baloldali politikus, Ulla Jelpke adatkéréséből.

A Spiegel írt arról is, hogy Magyarország kerítést épített a határain a migráció megfékezésére, de közlik azt is, hogy minden menekültnek a határmenti tranzitzónában kell megvárnia a menekültügyi eljárás lefolytatástát. Ezek a tranzitzónák a Spiegel szerint konténerfalvakhoz hasonlók, és megfosztják a menedékkérőket a mozgási szabadságuktól.

A német lap hozzáteszi, hogy a Berlin által elrendelt visszaküldési moratórium szembemegy a dublini rendelettel, hiszen a rendelet azt mondja ki, hogy azoknak az országoknak kell a menekültügyi eljárásokat lefolytatni, amelyek területén a menedékkérő először belépett az EU területére.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116827