Reakció a búcsúlevélre

Rex Tillerson szerint Gorka Sebestyén „teljes tévedésben volt”

2017. augusztus 28. 08:37

Teljes tévedés amiatt bírálni Donald Trump új afganisztáni stratégiáját, mert abban nincs megemlítve a radikális iszlám – ezt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter mondta Gorka Sebestyén nemzetbiztonsági tanácsadó távozásáról.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint Gorka „teljes tévedésben volt”, amikor azért bírálta Donald Trump új afganisztáni stratégiáról elmondott beszédét, mert abban nem tett említést a „radikális iszlámról” – erről Tillerson beszélt a Fox televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában.

„Ez az elnöknek az amerikaiak biztonságát célul kitűző szélesebb politikai elképzelései meg nem értését mutatja” – fogalmazott a külügyminiszter. Majd hangsúlyozta, hogy a terrorizmus többféle formában és szervezetben jelenik meg, és az elnök arra hatalmazta fel munkatársait, hogy olyan politikát és taktikát dolgozzanak ki, amelyek mind diplomáciailag, mind katonailag szembeszállnak a terrorizmus valamennyi formájával, bárhol jelentkezzék is a világban. 

Az elnöknek biztonsági és terrorizmussal összefüggő kérdésekben tanácsokat adó Gorka távozását pénteken este jelentette be a Fehér Ház.

A műsor fő témája egyébként Észak-Korea volt. Ennek kapcsán Tillerson kijelentette, hogy az amerikai kormányzat folytatja a békés nyomásgyakorlás politikáját Észak-Korea esetében, együttműködve Kínával az adott kérdésben. „Továbbra is azt szeretnénk, hogy a Kim-rezsim megértse, van más út is, amelyet választhat” – fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi közösség egyhangúlag támogatja az amerikai álláspontot. Tillerson közölte, hogy az újabb provokáció dacára is tárgyalásokat akar Észak-Koreával.

Az észak-koreai hadsereg szombat reggel újabb három rakétával hajtott végre kísérletet, a rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták egyike gyakorlatilag a kilövés után felrobbant, a másik kettő a Koreai-félsziget és a Japán közötti tengerbe csapódott be. „Bármilyen ballisztikus rakéta kilövése sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Azt az Egyesült Államok és szövetségesei elleni provokációnak tekintjük” – mondta Tillerson, aki szerint az újabb kísérletek azt jelzik, hogy Phenjan még nem hajlandó visszalépni nukleáris és ballisztikus rakéta programjától. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116744