A korlátlan uralom

2017. augusztus 22. 09:27

Rakusz Lajos
168 Óra

Az erős nemzetállam tehát Orbán számára itthon a korlátlan uralkodást, a nemzetközi porondon pedig a szuverenitás abszolutizálását jelenti.

„Az erősen globalizált gazdaság definíciószerűen kizárja az erős nemzetállamot. A rendszerváltás – minden ellentmondása ellenére – demokratikusan működő, befogadó, nyitott, lassan polgárosodó rendszert hozott létre. Ezt alakította át Orbán – kizsákmányoló intézmények létrehozásával – bezárkózóvá. A cél az uralom minden felett, ami a globális gazdaság felségterületén kívül esik. Átalakította a kormányzati intézményeket, s ennek segítségével aztán megfosztotta polgárainak többségét a felemelkedés lehetőségétől, felszámolta a tisztességes gazdasági versenyt, leépítette a tudásalapú, befogadó társadalomnak megfelelő oktatási, kutatási és innovációs tevékenységek támogatását a munkaalapú, kétkezi munkával számoló rendszer igényszintjére. Ezzel párhuzamosan olyan korrupciós rendszert hozott létre, amelyben a korábbi elitet felváltotta a kedvezményezettek alkotta új vagyonos elit. Az erős nemzetállamra mindezeken túl a költségvetési és uniós erőforrások központi elosztásához, a törvény által leplezett korrupciós vagyonosodásokhoz is szükség volt.

Az erős nemzetállam tehát Orbán számára itthon a korlátlan uralkodást, a nemzetközi porondon pedig a szuverenitás abszolutizálását jelenti. Mindenféle kontroll visszaszorítását, az autokráciát. Mindez nem újdonság. A helyzet új. A következő évek sorsdöntők lesznek. A világban megkezdődött a digitalizáció mindent átható térnyerése. Az olcsó munkaerő ideje lejárt, a tőke a tudástól reméli a profit maximalizálását. A globalizáció miatti nagy felfordulás Európában a progresszív erők előretörését hozta. Az EU kétsebességessé válása válaszút elé állítja az egyes társadalmakat. Orbán nemcsak szövetségesek nélkül maradhat, de itthon is szűkülhet a támogatóinak köre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116491