A Momentum átverése

2017. augusztus 22. 08:50

Bánovics Attila
elektor.hu

A megoldás politikusok számára egyszerű: javasolj aránytalan rendszert, de mondd róla, hogy arányos, vagy legalábbis, hogy „arányosabb”, és akkor támogatni fognak.

„A Momentum mást mond és mást tesz. A Magyar Nemzetben (áprilisban) megjelent interjúban Fekete-Győr András ezt nyilatkozta: 
»Azzal jogilag nem értünk egyet, hogy a választás teljesen arányos legyen.« Most viszont azt ígérik »arányosítanak«, miközben aránytalan rendszert javasolnak.

A Momentum javaslata szakszerű, hozzáértésről tanúskodik. Ugyanakkor azzal indokolja az aránytalanságot, hogy fontosnak tartja az egyéni képviselőket, ezért vegyes rendszert javasol, szembeállítva azt a tisztán listás szisztémával. 

Csakhogy vegyes rendszer is lehet arányos!

Ilyet alkalmaznak Németországban és Új-Zélandon, ahol pontosan ugyanúgy szavaznak a választópolgárok, mint mi, csak éppen a parlamenti helyeket a szavazói akarat alapján osztják el. A Momentum javaslatának profizmusa alapján nehéz elképzelni, hogy erről ők nem tudnak. Ha viszont szóba hoznák, azzal semmissé tennék minden érvüket a saját javaslatuk mellett. 

Nem tudni, hogy tudatlanságból, vagy szándékosan, de az biztos, hogy a Momentum mélyen hallgat a vegyes és arányos rendszerekről. 
Az aránytalan rendszer a politikusoknak jó, hiszen olyan hatalomhoz juthatnak általa, amire nem kaptak felhatalmazást a választóktól. Többet nyernek, mint amennyiért meg kell dolgozniuk. Ugyanakkor a politikai elit is hallja a nép hangját: legyen arányos a rendszer, hogy mi, a választók dönthessünk saját és közös ügyeinkről. A megoldás politikusok számára egyszerű: javasolj aránytalan rendszert, de mondd róla, hogy arányos, vagy legalábbis, hogy »arányosabb«, és akkor támogatni fognak. Egészen addig, és ezt már én teszem hozzá, amíg a valóság szembe nem jön egy olyan aránytalan választási eredmény képében, amilyen az 1994-es volt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116485