Tiltott fegyverkezés

Támadnak a szakadárok Ukrajnában

2017. augusztus 21. 13:08

Hétfőre virradóra egy nap alatt 47-szer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira a szakadár erők, Grad rakéta-sorozatvetőket és más, a minszki egyezményekben tiltott nehéztüzérségi fegyvereket is bevetve – olvasható a kijevi hadműveleti parancsnoksági hétfői összefoglalójában.

Jelentősen felerősödtek a Moszkva által támogatott szakadárok támadásai az elmúlt hét végén a Donyec-medencében, ahol ukrán ellenőrzés alatti településekre is csapódtak be lövedékek. A harcokban összesen legalább kilenc katona sebesült meg – jelentette hétfőn a kijevi hadműveleti parancsnokság reggeli közleményében.

Sorozatos támadások

A támadások száma nagyjából megkétszereződött a hét végén a korábbi napokhoz képest. A harcok a frontvonal teljes hosszára kiterjedtek, öt katona sebesült meg. A megelőző két napban négy katona szenvedett sérüléseket a szakadárok támadásaiban. 

A kijevi jelentés szerint a múlt hét végén a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán két településen is csapódtak be lövedékek. Egyrészről a Donyeck melletti Zajceve települést, a frontvonal déli pedig mariupoli szakaszán Marjinka falut vették tűz alá a szakadárok. Zajcevében szombaton több lakóház porig égett, polgári áldozatokról nem érkezett jelentés. A település peremvidékén lévő ipari övezetet vasárnap többször is tűz alá vette a szakadárok tüzérsége. Az ukrán fegyveres erők a parancsnoksági közlemény szerint javaslatot tettek az ellenséges oldalnak a tűzszünet megerősítésére, amibe a szakadárok előbb belementek, majd néhány órával később ismét tüzet nyitottak. A DAN donyecki szakadár hírügynökség hétfői jelentése szerint a megye területén az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 43-szor sértették meg a tűzszünetet.

A sebesültek száma

Az ukrán külügyminisztérium közben arról számolt be, hogy adatai alapján a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusnak több mint 400 civil esett áldozatul az idei év első felében, 60 százalékkal több 2016 hasonló időszakához képest. A tárca közleményében kitért arra, hogy az elmúlt csaknem három évben  – amióta Kijev szerint Oroszország nyíltan beavatkozott a konfliktusba – az ENSZ adatai szerint összesen legalább 2,5 ezer civil vesztette életét. A világszervezett 7-9 ezer közzé teszi a sérült civilek számát. Moszkva váltig tagadja, hogy köze lenne a Donyec-medencei konfliktushoz.  Az ENSZ márciusi jelentésében azt írta, hogy a válság 2014 tavaszán történt kirobbanása óta  összesen 9940 katona és civil halt meg, és 23 455-en sebesültek meg.

Kijev rámutatott arra, hogy csaknem 800 ezren élnek még most is közvetlenül a frontvonal mentén. A tüzérségi támadásokon túl a nagy számú és kiterjedésű aláaknázott területetek is komoly veszélyt jelentenek az életükre.   A kelet-ukrajnai válság kirobbanása óta csaknem 1,6 millió ukrán kényszerült elhagyni otthonát, ami az ország teljes lakosságának a mintegy négy százaléka – emelte ki a tárca.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116441