A gyengülő Amerika

2017. augusztus 21. 09:32

Stier Gábor
Magyar Nemzet

Nem a migránsok vagy Oroszország veszélyeztetik hát a leginkább Európa nyugalmát, hanem egy önmaga problémáiba bonyolódó Egyesült Államok.

„Európában sokan fogadták megkönnyebbüléssel, hogy az egyre inkább önmagával elfoglalt Egyesült Államok elfordul az öreg kontinenstől. S valóban, ez a helyzet lehetőséget teremt a gyámságba belekényelmesedett európai eliteknek az önálló cselekvésre. Ez pedig jó esetben elvezethet az immár a saját érdekekből kiinduló geostratégiai gondolkodáshoz, benne a versenyképesség nem kizárólag a transzatlanti szabadkereskedelemre alapozott, több irányban nyitott, valamint az eddiginél jobban a belső energiákra alapozott növeléséhez, ezzel összhangban az eurázsiai kapcsolatok normalizálásához vagy az önálló hadsereg megteremtéséhez.

Persze mielőtt nagyon megörülnénk ennek a lehetőségnek, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy hosszú távon a szövetséges Európát már gyengítheti a geopolitikai verseny kiéleződése közben Amerika megroggyanása, a rugalmas és változó szövetségeket feltételező többpólusú világban még szembetűnőbb, a nyugati érdekek érvényesítését rontó kiszámíthatatlansága.

Nem a migránsok vagy Oroszország veszélyeztetik hát a leginkább Európa nyugalmát, hanem egy önmaga problémáiba bonyolódó Egyesült Államok. Az amerikai túlhatalomnál ugyanis csak egy túlgyengült Amerika bizonytalaníthatja el jobban a világot.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116421