Megbuktatni Trumpot

2017. augusztus 21. 06:18

Kottász Zoltán
Magyar Idők

Az amerikai kétpártrendszer ugyanis egypártrendszer. A legfontosabb tisztségek el vannak osztva a politikusok között. A szenátorok és a képviselők megszokták a kényelmes bőrfoteleket.

„A kezdetek kezdetétől fogva abban bíznak, hogy Trump előbb-utóbb megbukik. Idesorolhatjuk a természetes ellenfeleket – mint Clintont – az igen befolyásos liberális értelmiségi elitet, Kaliforniát, Holly­woodot, az Oscar-díjasokat, a Grammy-díjasokat, a sajtóorgánumok többségét, de még az FBI-t is, amelynek emberei szinte naponta szolgáltatnak bizalmas és Trumpra nézve kínos információkat a The New York Timesnak.

Az elnököt azonban saját szövetségesei sem kímélik: a republikánus párti politikusok úgy viselkednek, mint a demokrata pártiak. Trump minden megnyilatkozásán megbotránkoznak. Minden egyes lépése után az elnökkel szembeni alkotmányos vádeljárás megindításával fenyegetnek. Nem véletlenül. Az amerikai kétpártrendszer ugyanis egypártrendszer. A legfontosabb tisztségek el vannak osztva a politikusok között. A szenátorok és a képviselők megszokták a kényelmes bőrfoteleket. Nem fogják hagyni, hogy egy kívülálló belerondítson jólétükbe.

A Charlottesville körül kialakult és mesterségesen felfújt hisztéria ugyanebbe a forgatókönyvbe illik. Az elnök nem ítélte el kellő határozottsággal a városban történt erőszakot, sőt mindkét oldalt, az antirasszista tüntetőket és a szélsőjobboldali felvonulókat is hibáztatta az összecsapásokért – harsogja napok óta a CNN-től a német külügyminiszterig mindenki. Az igazság azonban az, hogy Trump – nagyon helyesen – elhatárolódott a valóban szélsőséges eszméket hirdető csoportoktól, egyben figyelmeztetett: az erőszak semmiképp sem megengedett, bárki legyen az elkövető.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116403