Migrációkezelés: közös európai felelősség

2017. augusztus 21. 09:12

Dimitrisz Avramopulosz
Magyar Nemzet

Összességében a Törökországból a görög szigetekre érkezők száma 98 százalékkal csökkent.

„Európa továbbra is jelentős migrációs nyomással szembesül. Juncker elnök hivatalba lépésekor éppen azért hozta létre a migrációs ügyekért felelős uniós biztos tisztségét, mert tudta, hogy a migráció képezi majd a jelenlegi biztosi testület megbízatásának első számú prioritását. Büszkeséggel töltött el, hogy én kaptam meg ezt a feladatot.

(...)

A migráció kezelésével kapcsolatban egy egyre inkább egységes megközelítés van kibontakozóban. Ugyanakkor sok munkára van még szükség ahhoz, hogy olyan koherens és átfogó módszert alakítsunk ki, amely egyszerre teszi lehetővé hosszú távon a migráció által jelentett előnyök kihasználását és a kihívások kezelését.

Legfontosabb célunk most a Földközi-tenger középső térségébe érkező migráció megfékezése. Ugyanezt a Földközi-tenger keleti medencéjében már elértük. A 2016. márciusi Európai Unió–Törökország-nyilatkozat nyomán a Törökországból Görögországba lépők száma a 2015 októberében egyetlen nap alatt tapasztalt 10 ezer főről átlagosan mintegy napi 80 főre esett vissza. Összességében a Törökországból a görög szigetekre érkezők száma 98 százalékkal csökkent. Egy év után ez azt jelenti, hogy egymillió ember nem lépett be az Európai Unióba, és közel ezer ember nem veszett oda, amikor megpróbálta.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116417