Kell-e állami bérplafon?

2017. augusztus 21. 09:43

Bősz Anett
168 Óra

Az szabadítaná el igazán a korrupciót, ha az állami cégek vezetőinek fizetését egy tollvonással a felére vagy a harmadára csökkentenék.

„Olyan abszurd helyzet állna elő a bérplafon alkalmazásával, hogy egy magasabb beosztásban dolgozó informatikust vagy projektmenedzsert egyetlen esetben tudna alkalmazni a vállalat: ha nekik magasabb fizetést adna, mint a cég vezetőjének. Másképp nem találnának ezekre a helyekre embert, hacsak nem ismét kontraszelekcióval.

A Liberális Párt ezzel a kezdeményezéssel nem tud azonosulni. Olvasatunkban egy ilyen szabályozás az ország érdekei ellen való. Ha nem volna elég a súlyos kontraszelekciós hatás, számolnunk kell azzal, hogy a csekély fizetés mellett megjelennek majd a »juttatások«. A jelenlegi magas korrupciós ráta nem azon keresztül valósul meg, hogy néhányakat hivatalosan túlfizetnek – bár teljesítményük ismeretében az is arcátlanság –, hanem úgy, hogy meg sem próbálták megtalálni a helyükre a legalkalmasabbakat. Azokat, akik a piac­­gazdaság körülményei között is megállnák a helyüket. Az szabadítaná el igazán a korrupciót, ha az állami cégek vezetőinek fizetését egy tollvonással a felére vagy a harmadára csökkentenék, és kreatív ötletek egész garmadája szabadulna el, hogy miként lehetne megoldani a »bérkiegészítést«.

Nincs szükség ilyen játszmákra, nem kéne tovább rontanunk a helyzeten: elemi érdeke ennek az országnak, hogy az állami vállalatok vezetőinek fizetése versenyképes maradjon. Az összeférhetetlenségi szabályozásokról és az antikorrupciós intézkedésekről pedig leülhetnénk egyeztetni. Ideje, hogy normális keretek közt működjön Magyarország. Ezt számos intézkedés szolgálhatná, a bérplafon azonban bizonyosan nem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116423