MandinerTV: Nemzeti ünnep? Mit tudom én!

2017. augusztus 20. 13:52

Önnek mit jelent augusztus 20-a? Ezzel a fogós kérdéssel jártuk fővárosunk utcáit. A bulizástól Szent Istvánon át egészen a virágkarneválig íveltek a válaszok, bár a közöny falait nem minden esetben sikerült áttörnünk. Budapesti körkép, augusztus 20. Tartsanak velünk!

2017. augusztus 20. 13:52
Krč Viktor

Egyszerű kérdéssel indítottunk, mégis igen sokféle választ kaptunk. Augusztus 20-áról az utca embere éppúgy asszociált az államalapításra és Szent Istvánra, mint a tűzijátékra, az alkotmányra vagy épp a debreceni virágkarneválra. Amikor arra kérdeztünk rá, mivel is tölti az utca embere a nemzeti ünnepet, a fiatal válaszadók a tűzijátékot emelték ki, vagy egyszerűen annyit mondtak: „Én igazából csak bulizok”, illetve: „Lejövök a haverokkal tűzijátékot nézni és közben vízipipázunk.”

Az idősebb nemzedék már valamivel átfogóbb képpel rendelkezett az ünnepről, ám ahogy egyik riportalanyunk kritikusan megjegyezte: „Már nem a nemzetről szól ez az ünnep sajnos, hanem a politikai csatározásokról.”

S Önnek mit jelent augusztus 20-a? Kommentben várjuk meglátásaikat!

Kapcsolódó cikkek

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. augusztus 21. 04:17
Itten van gusztus huszadika! https://www.youtube.com/watch?v=IWo1DPSghHQ
kálmi
2017. augusztus 21. 04:05
Engem mindig ledöbbent a fiatalok műveletlensége, ami egyértelműen a tanárok munkájának látlelete. Sajátos, hogy az idősebb korosztály, akik pedig a kádár-rendszerben tanultak sokkal többet tudnak akár irodalom, akár történelem vonatkozásában, mint a mai gyerekek, fiatalok. A Legyen Ön is milliomos játék során megdöbbentő tudatlanságot láthattunk nem egyszer.
Baribál
2017. augusztus 21. 03:04
Régebben március 15-én kokárdát hordtunk. Aztán 2002-ben ez megszűnt, hála Orbánnak. A különböző ünnepi beszédek egyre hiteltelenebbekké váltak. Azzal, hogy Gyurcsány nem mondott le és most meg Orbánt nem lehet elzavarni, teljes értelmetlenné válik a közélet Magyarországon. Amikor ma megláttam Ádert beszédet tartani, az első köztársasági elnököt aki bebizonyította hogy teljesen alkalmatlan a pozíciójára, tisztán látszódott, hogy már lassan minden ünnep kiüresedik és érdektelenné válik. De hát ez Orbán célja. Hogy ne akarjanak az emberek változást, csak törődjenek bele az ő uralmába. Pont ez volt a Kádár-rendszer lényege is.
Teknős
2017. augusztus 20. 17:15
A hitemet, a családomat és a nemzetemet. A földet, amelyben élek és halok. Az őseimet, akik túléltek, akiknek köszönhetően itt vagyok. A gyerekeimet, az unokáimat, az utódaimnak, akik majd lehet, hogy a nevemet sem ismerik, akiknek igyekszem továbbadni a túlélés képességét, amit örököltem. Az igent, az életre. És ezek nem nagy szavak, ez én vagyok, az öt fogásos ebédemmel, a búcsúval, amit ma nyertem. A boldogsággal, amit ma is kaptam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik