Teljes össztűz zúdul Trumpra – a demokraták már leváltanák

2017. augusztus 18. 09:00

Minden fronton támadják Donald Turmp amerikai elnököt a charlottesville-i eset kapcsán tett nyilatkozatai miatt. Trump üdülőkomplexumát bojkottálni kezdték, az amerikai óriáscégek vezetői sorra ítélik el Trump nyilatkozatait, a demokraták megfosztanák hivatalától, de már a republikánusok között is sokan kritizálják az elnököt.

2017. augusztus 18. 09:00

Hatalmas össztűz zúdul Donald Trump amerikai elnökre a charlottesville-i tüntetésekről és ellentüntetésekről szóló nyilatkozatai, valamint a konföderációs korszak szobrainak eltávolításáról közzétett Twitter-bejegyzései miatt. Trumpot gyakorlatilag minden lehetséges fronton támadják, és már a republikánusok egy része is nyomás alá helyezi az elnököt.

A nyilatkozatai miatti felháborodás hatással van például Trump floridai üdülőkomplexumára, a Palm Beachen lévő Mar-a-Lagóra is. Nagy cégek, intézetek, különböző jótékonysági szervezetek ott szoktak adománygyűjtő gálaesteket rendezni. Csütörtök este azonban az Országos Rák Intézet és a Clevelandi Klinika bejelentette: jótékonysági gálájuknak jövőre már más helyszínt keresnek. 

Republikánusok is támadják

Közéleti szereplők és politikusok változatlanul erőteljesen bírálják az elnököt. A Trumpot támogató Murdoch-sajtóbirodalom egyik igazgatója, James Murdoch – Rupert Murdoch fia – nyilatkozatban ítélte el Trump válaszát a zavargásokra. Tim Cook, az Apple óriáscég elnök-vezérigazgatója a munkatársaknak küldött elektronikus levélben fejtette ki álláspontját vele kapcsolatban, és egymillió dollárt ajánlott fel két rasszizmusellenes civilszervezetnek. 

Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke tőle szokatlanul élesen bírálta az elnököt. Tennessee-ben újságíróknak nyilatkozva leszögezte: „az elnök mindeddig nem adta tanúbizonyságát annak a képességnek és tudásnak, amelyre szüksége van ahhoz, hogy elnökként sikeres legyen”. Corker meglátása szerint Donald Trump „nincs tisztában ennek a nemzetnek a karakterével, nagyszerűségével”. A szenátor „radikális változtatásokat” sürgetett a Fehér Házban, és azt javasolta Trumpnak, „szálljon magába” és kezdjen el gondolkodni azon, mi a legjobb – nem neki, hanem a nemzet egészének. 

Steve Cohen, demokrata párti kongresszusi képviselő bejelentette: azt tervezi, hogy javaslatot nyújt be a törvényhozásban Donald Trump alkotmányos eltávolítása eljárásának megindítására. „A Charlottesville-ben történt szörnyűségre adott válaszul, meggyőződésem szerint, az elnököt el kell mozdítani hivatalából” – közölte. 

Viták szobor-ügyben

Változatlanul viták övezik a konföderációs időszak és a polgárháború politikusai és katonai vezetői szobrainak és emlékműveinek elmozdítását. Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője csütörtökön azt kezdeményezte, hogy a washingtoni kongresszus épületéből is távolítsák el a korszak személyiségeinek szobrait. Al Sharpton fekete polgárjogi vezető a CNN hírtelevízióban George Washington, az Egyesült Államok első elnöke és Thomas Jefferson, a harmadik elnök, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik kidolgozója szobrainak lerombolását szorgalmazta, mivel mindkettőnek voltak rabszolgái. 

Az északkeleti Maine állam republikánus kormányzója, Paul LePage egy helyi televíziónak adott interjújában – amelyet az országos televíziós csatornák is közvetítettek – nem helyeselte a szobordöntéseket és -eltávolításokat. „Olyan ez, mintha most azonnal New Yorkba mennénk, és eltávolítanánk a 2001. szeptember 11-ei merényletek áldozatainak emlékművét” – mondta. Majd leszögezte, hogy a konföderáció kora és a polgárháború is az amerikai történelem része, nem lehet semmissé tenni. „Hogyan tanulnak majd a következő nemzedékek, ha mi kitöröljük a történelmet?” – kérdezte. A kormányzó a szombati összecsapások mindkét táborát elítélte az erőszak miatt.

A tanácsadói testületét már össze sem hívja Trump

Az amerikai elnök eredeti tervével ellentétben mégsem hozza létre az ország infrastruktúrája megújításával foglalkozó tanácsadó testületet – jelentette meg nem nevezett fehér házi forrásokra hivatkozva csütörtökön az amerikai közszolgálati rádió (NPR) és több tévécsatorna. 

A Fehér Ház nem indokolta a 15 tagúra tervezett testület felállításának elmaradását. Elemzők szinte egybehangzó véleménye szerint azonban a magyarázat Donald Trumpot nyilatkozatai miatt ért kritikákban keresendő. Trump ugyanis szerdán már feloszlatott két elnöki tanácsadó testületet. Az ipari tanácsadó testületben hétfőn és kedden öt gazdasági szakember nyújtotta be lemondását, szerdán pedig a stratégiai és politikai tanácsadók készültek testületileg lemondani – az elnök ezt előzte meg a két testület feloszlatásával. 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2017. augusztus 20. 16:47
http://oroszhirek.hu/2017/08/1.. Egy ukrán hacker azt állítja, hogy egy általa készített programot használtak fel az amerikai elnökválasztásokat befolyásolni szándékozó számítógépes támadásokban, amelyek elkövetésével Oroszországot gyanúsítják az Egyesült Államokban – adta hírül csütörtökön az UNIAN ukrán hírügynökség a The New York Times című amerikai lapra hivatkozva. A Profexer néven internetező hacker saját bevallása szerint különböző programokat adott el az úgynevezett darkneten. A férfi maga jelentkezett a rendőrségen, és megadott minden szükséges adatot, amelyek szerinte állítását bizonyítják. Az UNIAN szerint jelenleg ő az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik fő tanúja az ügyben. Az ukrán rendőrség a férfi nevét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit árult el, hogy Ukrajnában van, és nem vették őrizetbe. A hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy a hacker az orosz titkosszolgálatoknak dolgozott volna. Ez is érdekelhet Az ukrán SZBU elfogott, kivallatott és kitoloncolt egy orosz újságírónőt 2017. aug 16. 09:46 Két bankár 2017. Júl 12. 04:53 Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy a Politico című lap az év elején megjelentetett egy cikket, amelynek szerzője felvetette annak lehetőségét, hogy Ukrajna megpróbálta szabotálni Donald Trump győzelmét az amerikai elnökválasztásokon. Később Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője – válaszolva az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásról szóló vádakra – azt állította, hogy jelentős számú bizonyíték támasztja alá az ukrán kormányzat és az amerikai Demokrata Párt közötti “összeesküvést”. Ukrajna amerikai nagykövetsége alaptalannak nevezte az efféle kijelentéseket. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tájékoztatása alapján Trump megkérdezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt július 7-i hamburgi találkozójukon, hogy beavatkozott-e Oroszország az amerikai elnökválasztásokba. A kérdésre Putyin nemleges választ adott. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter állítása szerint Trump a megbeszélésen elfogadta Putyin biztosítékait, hogy nem volt ilyen beavatkozás. Tillerson viszont megjegyezte, hogy nem tudni, valaha is egyetértésre jut-e a két ország ebben a kérdésben. MTI
zakar zoltán béla
2017. augusztus 18. 14:55
Your Father's .enis!
még fokozza
2017. augusztus 18. 12:20
Már a republikánusok is egy négert akarnak.
1000bocs
2017. augusztus 18. 11:45
Kultúrkamp csúcsra járatva. Ezek a demokraták semmiben nem különböznek a Leni fiúktól. Mit nekik józan ész, erkölcs vagy igazság? Az ideológia győzelme simán megér nekik bármennyi - akár halálos - áldozatot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik