Az újraházasodottak csak egy dologban nem lehetnek példaképek

2017. augusztus 18. 18:33

Ugyanis az újraházasodás, abban az értelemben, ahogy a Talita is használja, egyszerűen házasságtörés, vagyis súlyos bűn.

2017. augusztus 18. 18:33
Szerdahelyi Miklós
Katolikus Válasz

„Szerintem megmondható bármiféle kutatás nélkül is, mert triviális, hogy természetesen az újraházasodott személyek lehetnek példaképek: szakmailag, a sportteljesítményeikben, gyereknevelésben, sőt erkölcsileg sok szempontból, és még buzgó imaéletükben is. Az egyetlen szempont, ami alapján biztosan tudhatjuk, hogy nem lehetnek példaképek ezek az emberek, az, ami alapján a Talita megkülönböztette őket, ami alapján a csoport meghatározása történt: ti. hogy újraházasodottak. Ugyanis az újraházasodás, abban az értelemben, ahogy a Talita is használja (hogy közben létezik ezeknek az embereknek egy korábban kötött, mindmáig érvényes házassága), egyszerűen házasságtörés, vagyis súlyos bűn. A súlyos bűnt és a súlyos bűnben tudatosan kitartó magatartást példaértékű dologként megerősíteni és ajánlani botrányokozás, ami Jézus szerint egyenesen malomkő-díjas mutatvány (vö. Lk 17,1-2) – erről a Talita is írt 2013-ban. 

(...)

Az első Talita-cikk módszertana is kérdéses számomra: az újraházasodottak személyes példái (a 15 beszélgetés alapján) még akkor sem tűnnek relevánsnak a példaértékűség szempontjából, ha nem egy súlyos, objektív erkölcsi rossz volna a gondolkodás tárgya. Nincs ugyanis kontrollcsoport, amihez képest példamutatóak volnának az újraházasodottak. A cikk nem hasonlítja eredményeit össze azok szubjektív lelki fejlődésével, akik újraházasodás helyett kitartanak szent házasságukban, vagy épp azokéval, akik szintén nem házasodnak újra, csak együtt élnek valakivel, aki nem a házastársuk.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2017. augusztus 19. 09:04
Jó írás.
annamanna
2017. augusztus 19. 00:01
Kitűnő cikk, pontos fogalmazás, éles logika. Bár mindenki ilyen tisztán látna!
Mindjárt
2017. augusztus 18. 19:12
Ez is egyik oka a katolikus egyház hanyatlásának. Még azt a házastársat is szankcionálják aki házasságot köt egy olyanal aki elvált. Baromság.
OrangeOrder
2017. augusztus 18. 19:00
És az özvegyek? Amúgy hülyeség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik