Szétszakadt Államok

2017. augusztus 18. 08:22

Őry Mariann
Magyar Hírlap

Barack Obamának tetemes felelőssége van abban, hogy a Charlottesville-ben feltörő feszültség cseppet sem enyhült az elmúlt években.

„Barack Obamának tetemes felelőssége van abban, hogy a Charlottesville-ben feltörő feszültség cseppet sem enyhült az elmúlt években. Sőt. A magukat frappánsnak tartó amerikai értelmiségiek és politikusok Trumpot oktatják ki azzal, hogy márpedig nem kell itt árnyalni a jó- és a rosszfiúk harcát – és ezzel szintén nem kerülnek egy lépéssel sem közelebb a megoldáshoz.

A jobbközép, konzervatív erőkre nagyjából mindenhol a világban jellemző, hogy távolságot tartanak oldaluk szélétől, s különösen igaz ez ma Amerikában, ahol, ha az ember nem vigyáz, hipp-hopp nácinak bélyegzik. Ugyanez nem igaz a másik oldalra, hiszen számos demokrata politikus is módszereikben talán radikális jófiúkként tekint például az elméletileg a feketék jogaiért küzdő Black Lives Matter mozgalomra és a hozzá csapódó úgynevezett antifasisztákra, akik főleg nagyvárosok szétverésében jeleskednek. Ezt a szervezetet nevezte a nyugati jobboldal egyik ikonja, a kanadai Lauren Southern »etnikai terrorszervezetnek«, ami azért olyan nagyon távol nem áll a valóságtól.

Ha megnézzük az amerikai tüntetéseken, valamint a közösségi médiában terjedő jelszavakat, nem lesz kétségünk afelől, hogy az amerikai társadalomban világosan kialakult két oldal, iszonyatos indulatokat táplálva egymással szemben. Donald Trump ügyesen megszerezte magának a nehezen definiálható új, alternatív jobboldal, az Alt-Right támogatását, és a napokban is pávatáncot járt, hogy ne veszítse el őket, miközben ordítva követelik tőle, hogy nácizzon végre ő is egyet. Obama és a demokraták pedig a »jófiúk« oldalán állnak, Hillary Clinton egyik tanácsadója egyenesen a Normandiában partra szálló katonákhoz hasonlította a charlottesville-i ellentüntetőket.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116293