Martin Schulz: Én leszek az új kancellár

2017. augusztus 18. 08:25

„Szeptember 25-én Martin Schulznak hívják majd az új kancellárt” – ezt maga a szocdem kancellárjelölt jelentette ki egy politikai fórumon csütörtökön.

2017. augusztus 18. 08:25

Angela Merkelt a választás előtti utolsó napokban is „megverhetetlennek” fogják tartani egyesek, de „szeptember 25-én Martin Schulznak hívják majd az új kancellárt” – erről beszélt Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt kancellárjelöltje a Phoenix közszolgálati televízió és a Deutschlandfunk közszolgálati rádiócsatorna közös politikai fórumán csütörtökön.

Az SPD támogatottsága a legfrissebb felmérések szerint 23, míg a konzervatív uniópártoké (CDU/CSU) 39 százalékos.

A csütörtök este adásba kerülő beszélgetés előzetesen közölt részletei szerint Schulz 3-5 millió euróval többet fordítana évente a német hadseregre (Bundeswehr), viszont továbbra is ellenzi, hogy az éves bruttó hazai termék (GDP) két százalékát – a jelenleginél körülbelül 31 milliárd euróval többet – fordítsák katonai kiadásokra, ahogy a NATO szeretné. A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig a GDP-jük legalább 2 százalékára emelik a védelmi kiadásaikat. Angela Merkel eddig arról beszélt, hogy minden esély megvan arra, hogy a kiadásokat két százalék körülre emeljék, de nem ígérte biztosra, hogy el is érik a kitűzött célt.

Schulz az Air Berlin légitársaságnak nyújtott 150 millió eurós állami áthidalókölcsönről azt mondta: teljesen normális, hogy egy ekkora cég segítséget kap a zökkenőmentes átszervezés érdekében. Ugyanakkor egyértelmű, hogy az ország nem támogathatja hosszútávon a vállalatot – tette hozzá.A kancellárjelölt élesen kritizálta a Ryanair diszkont légitársaságot és vezetését, amiért az kartellgyanúsnak találja az Air Berlin csődjét, ezért az európai és a német versenyjogi hivatalhoz fordul. A Ryanair szerint a csődeljárás azt szolgálja, hogy a Lufthansa adósságmentesen átvehesse az Air Berlint. Schulz ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, „nem ismer gátlástalanabb embert” Michael O'Leary-nél, a Ryanair vezetőjénél.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2017. augusztus 18. 11:52
Schulz.... Ő akar lenni a Soros kancellár.
Berecskereki
2017. augusztus 18. 10:37
Vakegér dübörög.
Tidal_wave
2017. augusztus 18. 10:22
Martin, a szeptember 25. jó dátum, de az évszámot elfelejtetted mondani! Mert hogy 2017-ben nem leszel kancellár, az biztos.
péterx
2017. augusztus 18. 10:08
Kancellár ? Maximum egy kocsma vezetését lehetne rábízni , de ott esetleg kiújulhatna az alkoholizmusa...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik