Képzeljünk el egy olyan választási rendszert, amiben nem az oligarchák, hanem a nép akarata számít!

2017. augusztus 18. 12:43

Puch Lászlók, Simicska Lajosok, Mesterházy Ernők és más pénzemberek szavazatokat, eléréseket, kampányokat, így képviselőket, pártokat vásároltak meg, saját üzleti érdekeik szerint.

2017. augusztus 18. 12:43
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Sokan azt gondolják, a választási rendszert azt határozza meg, mekkora a listás szavazatok aránya, mennyi egyéni képviselő van, mekkora a bejutási küszöb. Pedig ha valamire, hát a demokratikus intézményrendszerekre igaz, hogy az ördög a részletekben rejlik. Mennyire teszi lehetővé a rendszer az oligarchák érdekérvényesítését? Miből lesz pénze a pártoknak? Egyenlő esélyekkel indulnak-e? Mely felületeken lehet hirdetni, és melyeket zárják ki a kampányból?

És lássuk be, ebből a szempontból mind a mostani, mind a 2010 előtti rendszer egy katasztrófa. Az, hogy senki se ellenőrzi a pártok költéseit, az ÁSZ egy gumikacsa, ami az illegálisan kampányoló pártokat soha nem büntette meg, pénzemberek beleszólását soha nem akadályozta, egyenes úton vezetett a 2000-es évek végének korrupt Magyarországához. Ahol aztán semmi nem akadályozta az oligarchák és a választott tisztviselők összefonódását. Ez volt maga a választási rendszer. Puch Lászlók, Simicska Lajosok, Mesterházy Ernők és más pénzemberek szavazatokat, eléréseket, kampányokat, így képviselőket, pártokat vásároltak meg, saját üzleti érdekeik szerint.

(...)

2010-ben például csak a Fidesznek volt jelentősebb elérése az óriásplakát piachoz. Mi történt? Minden más hirdetési formát korlátozott a Fidesz, csak az óriásplakát piacot nem. 2015 után viszont Simicska elvesztésével elvesztették óriási részesedésük egy részét az óriásplakát piacon. Mi történt? Korlátozták a hirdetési lehetőségeket, már ami az óriásplakátokat illeti. Ez így nem demokratikus, hanem nevetséges.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. augusztus 18. 23:27
"Képzeljünk el egy olyan választási rendszert, amiben nem az oligarchák, hanem a nép akarata számít!" Rákérdezek: kommunizmus?
nyoooc
2017. augusztus 18. 21:55
Nem az a lényeg, hogy mi a nép akarata. Olyan ugyanis nincs. A nép nem egy egységes massza jól kifejezhető akarattal, hanem rengeteg ember rengetegféle akarattal, vággyal, elképzeléssel. Aki a nép akaratáról elmélkedik, az valójában saját akarja megmondani, hogy mi a nép akarata. Az, ami az övé..
august
2017. augusztus 18. 21:49
Képzeljünk el egy olyan választási rendszert, amiben nem az oligarchák, hanem a nép akarata számít! ---------------- Mindehhez a szép óhajhoz azt is tegyük hozzá, hogy amikor bizonyos témákról nemzeti konzultáció indult, szakmányban tépkedték a kérdőíveket, gyűjtötték őket hulladékként, annyira élnek-halnak a kinyilvánított népakaratért.
Akitlosz
2017. augusztus 18. 17:06
"Képzeljünk el egy olyan választási rendszert, amiben nem az oligarchák, hanem a nép akarata számít!" Ahhoz nem választási rendszer kell, hanem csupán a népszavazás intézményének a legfelsőbb döntéshozó fórummá tétele és jelentős megerősítése, a korlátozások csökkentése. A parlament a saját akaratát képviseli és ugyan nem a népét. Akárhogyan is választják meg. Ezért aztán a parlamentet kell a népszavazás alá rendelni és nem fordítva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik