Büntetőeljárást és nemzetközi körözést kiált Soros György ellen a Jobbik

2017. augusztus 18. 15:43

Támogatja a magyar közösségek autonóniatörekvéseit, és új nemzetpolitikát akar a Jobbik – erről Vona Gábor beszélt pénteki sajtótájékoztatóján. Ezután Apáti István, Jobbik-szóvivő válaszolt a kérdésekre, aki felvetette: büntetőeljárás és körözés indulhatna Soros György ellen hazaárulás vétsége miatt.

2017. augusztus 18. 15:43

A Jobbik támogatja a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómiatörekvéseit – közölte Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Értékelése szerint ez „nem valamiféle múltba révedő 20. századi sérelempolitika”, hanem 21. századi felvetés. Azt mondta: a cél eléréséhez erős anyaországra és erős helyi magyar közösségekre van szükség, s ha a kettő nem áll össze, nem lesz sikeres.

Új nemzetpolitika kell

A jobbikos politikus szerint el kell ismerni, hogy a mostani kormány nemzetpolitikájában történtek előrelépések a szocialista-szabad demokrata kormányokhoz képest. Ezek közé sorolta a kettős állampolgárságot. Azt ugyanakkor kifogásolta, hogy érdemi áttörés nem történt szerinte például az elvándorlás, az asszimiláció, a közösségi jogok érvényesülése területén.

Vona Gábor úgy vélte: a kormány az itthoni pártpolitikai konfliktusokat és a korrupciót kihelyezi a Kárpát-medencei magyarság életébe is, és nem tekint az érintettekre egyenrangú partnerként. A Jobbik elnöke azt is megfogalmazta, hogy a környező országok vezetőivel folytatott találkozón és nemzetközi szervezetekben is meg kell jeleníteni a magyar ügyet. Szóvá tette, hogy a kormány a másik fél érdekében nem veti fel ezeket a témákat, az autonómiáról pedig csak „befelé” kommunikál.

Hazaárulás miatt köröznék Sorost

A sajtótájékoztatón Apáti István, a Jobbik szóvivője válaszolt a más témában érkezett kérdésekre. Ezek között az ünnep meggyalázásaként értékelte, hogy sajtóhírek szerint a diplomatáknak fel kell vetniük augusztus 20-án Soros György tevékenységét. Mint mondta, sok igazság lehet az üzletember befolyásolási erejéről szóló hírekben,

ugyanakkor felvetette, hogy miért nem folyik ellene büntetőeljárás és miért nem indult nemzetközi körözés hazaárulás, hűtlenség, a közélet tisztasága elleni bűncselekmény miatt.

Faggatták a csütörtöki, a párt által szervezett nyugdíjas kerekasztalról is, amiről kifejtette, hogy az idő rövidsége miatt az alapszervezetek személyes kapcsolat alapján hívták meg a résztvevőket, és egyebek mellett a mindennapi kérdésekről, a nyugdíjak mértékéről tanácskoztak. Hozzátette: Vona Gábor nyugdíjasokat érintő mondatait csak a nyugdíjasok kisebb része értette félre, sem a rendezvényen, sem máshol nem kell bocsánatot kérnie a pártelnöknek.

Kerecsensólyom és a kártevők

A szóvivőt megkérdezték a párt cigányokhoz és zsidókhoz fűződő viszonyáról is. Közölte: soha nem beszéltek kollektív bűnösségről, s ha valakit kritizáltak, az nem származása, hanem politikája miatt volt. Ha valakit megbántottak volna, készek bocsánatot kérni – tette hozzá, egyúttal „választási rasszizmussal” vádolva a Fideszt, amelynek szerinte csak addig fontos egy közösség, amíg a szavazatát begyűjti.

Több kérdésre is kizárta a Jobbik és az MSZP együttműködését, mint fogalmazott, „a kerecsensólyom kártevőkkel nem egyezkedik”.

Apáti István azt valószínűbbnek nevezte, hogy a Fidesz fog össze az MSZP-vel ha „szoros lesz a meccs”, hogy megakadályozzák a Jobbik-kormány létrejöttét.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yndi
2017. augusztus 30. 15:58
Kissé lekéstem ezt a topicot nyaralás közben, így most már valószínűleg a kutya sem olvassa, de azért észrevételezném, hogy a mandiner címadása a manipuláció iskolapéldája. A cikkből minimális szövegértési képességgel nyilvánvaló, hogy a Jobbik nem büntetőeljárást akar indítani, és nemzetközi körözést akar kiadatni, amint azt a mandiner címadása sugallja. Éppen ellenkezőleg, a Jobbik azzal érvel, hogy ilyenek nem történtek, tehát a Soros elleni kampány túlzó és indokolatlan, és mint ilyen "az ünnep meggyalázása", mert ha nem így lenne, akkor indult volna büntetőeljárás, és kiadtak volna nemzetközi körözést. Csak az a kérdés, hogy a mandiner szerkesztői vajon miért manipulálnak.
hátakkor
2017. augusztus 19. 19:57
Azt érzem kicsit Zazrin, mint az mszp-n. Ha időben lekapcsolták volna Fletót, nem várják meg az államcsődöt, akkor is kikapnak, de talán nem kétharmaddal és a NER-be is befértek volna még. Zazri abba a korba került, hogy még épp elmehetne igazi civilnek. Ha tovább tolja, akkor várhatja a csillagok szerencsés együttállását, meteor becsapódást és akkor se biztos lesz miniszterelnök. Megyónak, Fletónak, Lúdas Mutyisnak sikerült, Zazriban nem érzem. Maradt volna a Főnök polgári körében, most munkaügyi államtitkárként folytathatna bérharcot. Kérdés Krisztina asszony, meg az a pár arc a frakcióban mennyire türelmes.
antioxi
2017. augusztus 19. 19:50
Ideje visszavenni Szegedi Csanádot alelnöknek - a néppártosodás jegyében
pollip
2017. augusztus 19. 18:41
Mi is van a bérunióval? A Jobbik vezetői jobban szeretik a pénzt, mint saját harcostársaikat fotó: 24.hu A bérunióért és az európai bérszintért kampányoló Jobbik minimálbéren tartja a saját alkalmazottait, a Magyar Időknek nyilatkozó egykori pártalkalmazott állítása szerint. Hunyadi Gábor, a jogi osztály vezetője elmesélte, hogy sokan elhivatottságból, ingyen vagy szinte ingyen dolgoztak a Jobbiknak, miközben a vezetés igencsak jól élt. Hunyadi Gábor 2009 és 2013 között dolgozott a párt jogi osztályának vezetőjeként, a Facebookon így reagált a párt kampányára: Egyébként meg pont az a Jobbik ugat bérunióról, aki a dolgozóit minimálbéren tartja/tartotta (vagy nem is fizetett nekik), miközben a felső vezetés, például Szegedi Csanád, Vona, Szaszi [Szabó Gábor pártigazgató – a szerk.], Kovács Béla, Balczó Zoltán milliókat kaszál/t havonta. A Magyar Idők megkeresésére Hunyadi Gábor saját példájával kezdte. Mint mondta, 2009-ben került a Jobbikhoz, és egy teljes évig ingyen dolgozott a pártnak, majd 2010-ben lett a jogi osztály vezetője. Ekkor havi 200 ezer forintot kapott, amiből a párt alapszabályának megfelelően 10 százalékot rögtön be kellett fizetni a pártalapba. Hunyadi szerint a Jobbik vezetése kihasználta azokat, akik elhivatottságból dolgoztak a pártnak, többeknek az albérletre sem volt pénzük, éhbérért csináltak mindent. Király András, a párt akkori szóvivője lemondása után a Barikádnál dolgozott újságíróként, és 100 ezer forintot kapott. Mikor jelezte a vezetőség felé, hogy ebből nem jön ki, és akkor inkább elmegy Angliá­ba, nem marasztalták – fogalmazott a volt osztályvezető. Hunyadi arra is kitért, hogy a felső vezetés nem volt ilyen szűkmarkú saját magával szemben: Szegedi Csanád európai parlamenti képviselőként három asszisztenst tartott papíron. Egy gyakornok havi bére akkor minimum 4000 euró volt, így Szegedi a saját mintegy 8000 eurós havi illetéke mellett további 1200 eurót vehetett fel. Szegedi Csanád asszisztensi keretei miatt egyébként két éve az EU csalásellenes hivatala, az OLAF is vizsgálódott, mivel felvetődött a gyanú, hogy a Jobbik akkori alelnöke és EP-képviselője több politikustársát asszisztensként alkalmazta az EP pénzén. Az Origo akkor megkereste Szegedit, aki elismerte, hogy vizsgálat folyik vele szemben, a vádakat azonban légből kapottnak nevezte. A párt másik EP-képviselője, Kovács Béla ellen jelenleg is nyomozás folyik költségvetési csalás ügyében. Forrás: magyaridok.hu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik