Magyarország inkább jó irányba tart – vélik a közép-európaiak

2017. augusztus 17. 10:30

Tíz országra kiterjedő közvélemény-kutatást készített a Nézőpont. Ebből kiderül, a közép-kelet-európaiak elutasítják a kvótarendszert, nem ismerik, vagy nem szeretik Soros Györgyöt, és megosztottak, de többnyire pozitívan látják a Magyarország által járt utat.

2017. augusztus 17. 10:30

Közép-Európa tíz államára kiterjedő nagyszabású közvélemény-kutatást készített a Nézőpont Intézet. A kérdések között szó esett az illegális bevándorlásról, Soros Györgyről, és a magyar menekültpolitikáról is. A Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária polgárainak bevonásával készült kutatás a Magyar Időkben jelent meg.

A kötelező betelepítési kvótát a megkérdezettek háromnegyede elutasítja, de a kelet-közép-európai országok között ez az arány eléri a 80%-ot is. És bár a németek és az osztrákok megosztottak a kérdésben, a kvótarendszert a csehek és a szlovákok 90% fölötti arányban utasítják el. A kötelező kvótákról a nem EU-tag szerbeket is megkérdezték, ott már „csak” a lakosság 70%-a ellenezné ezt az EU-s intézkedést.

Az illegális bevándorlókat sem szívesen fogadnák be a megkérdezettek: a leginkább elfogadó németeknek is csak a 15%-a támogatná ezt, azonban a legális menedékkérőket a németek 63%-a befogadná. Jellemző adat Németországra és Ausztriára, hogy sokkal inkább befogadnák a legális úton érkező menekülteket, mint kelet-közép-európai társaik.

A visegrádi országokban népszerű a magyar kormány bevándorlási politikája is: a megkérdezettek 53%-a támogatja, míg 27%-a ellenzi Orbánék migrációs politikáját, Németországban és Ausztriában azonban ez fordított: itt a többség nem ért egyet, és csupán 26% támogatja a magyar kormány intézkedéseit.

Soros György megítéléséről is megkérdezte a Nézőpont az európaiakat – ebből kiderül, hogy a legtöbb országban nem ismerik a magyar származású üzletembert. Ez alól Románia jelent kivételt, itt 63% tudott véleményt alkotni Sorosról. Általános trend, hogy Soros tevékenységét többen ellenzik a régióban, mint ahányan támogatják.

A megkérdezettek szerint jó irányba tart ma Magyarország – a 10 ország lakosságának 43%-a szerint hazánk a helyes úton van, 31% szerint pedig nem haladnak jó irányba a dolgok Magyarországon. A románok és a bolgárok kifejezetten pozitívan látják Magyarország helyzetét, de az osztrákok és a németek körében kisebb a pozitív vélemények aránya.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robag
2017. augusztus 17. 11:59
Ahol reális képet kapnak rólunk azok támogatnak minket, ahol nem (Németo. Ausztria) ott nem.
holder
2017. augusztus 17. 11:41
Még jó, hogy egy független cég végezte a közvélemény-kutatást. Ilyenből sajnos már csak kettő van : a Századvég és a Nézőpont. Ők semmilyen kormányzati befolyás alatt nem állnak és soha nem is fogadtak el állami megbízást - példát vehetnének róluk a ballib Soros-cégek !
Adófizető
2017. augusztus 17. 11:28
"A megkérdezettek szerint jó irányba tart ma Magyarország" - ha a Horthy és a Rákosi rendszer egy sajátos keveréke az elérendő cél, akkor valóban jó irányba haladunk. Ellenben ha egy normális polgári demokráciát akarunk, akkor az sajnos más irányban van; mondjuk úgy 180 °fokkal más irányban.
noMores
2017. augusztus 17. 11:20
Sajnos a khst-orszagolban a korrupciot alapnak veszik, el se tudjak kepzelni anelkul az eletet. Szovjet orokseg. Bar nalunk Moricz mar 100 eve megirta a NERt a Rokonokban..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik