A terrorizmustól és az oroszok terjeszkedéstől félnek a lengyelek

2017. augusztus 17. 12:15

A lengyelek leginkább Oroszország terjeszkedő politikájától és az iszlám terrorizmustól tartanak, de az utóbbit inkább az Európai Unió számára tartják veszélyesnek – derül ki a Rzeczpospolita című lengyel napilapban csütörtökön közölt felmérésből.

2017. augusztus 17. 12:15

A megkérdezettek 40 százaléka Oroszország terjeszkedő politikáját jelölte meg a legnagyobb, Lengyelországot fenyegető veszélyként – derült ki egy múlt heti felmérésből, amit a lengyen független jobbközép napilap megrendelésére az IBRIS közvélemény-kutató intézet készített. Ez az arány a felére csökkent a 2014 óta, hiszen az akkor publikált hasonló felmérésben a válaszolók 83 százaléka tartott az orosz fenyegetéstől.

A második legnagyobb Lengyelországot veszélyeztető fenyegetésként a válaszolók több mint 20 százaléka az iszlám terrorizmust jelölte meg. 2014-ben a megkérdezetteknek csak 3,9 százaléka vélekedett így. Az Európai Unióra nézve viszont a lengyelek 41,5 százaléka éppen az iszlám terrorizmust tartja a legnagyobb veszélynek, miközben Oroszország ebben a viszonylatban csupán 20,3 százalékuk szerint jelent fenyegetést.

Kevésbé aggódnak a lengyelek Németország politikai és gazdasági túlsúlya miatt Európában: csak 11 százalék tartotta ezt a legveszélyesebb tényezőnek. Elenyésző az aggodalom a lengyelek körében az Egyesült Államok, illetve Kína terjeszkedését illetően is, a válaszolók mindössze 3,8, illetve 3,3 százaléka gondolta úgy, hogy ez jelenti a legnagyobb fenyegetést.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2017. augusztus 17. 19:19
"A lengyelek félelmei a múlt alapján jogosak." Az oroszok eddig mindig európai segítséggel foglalták el Lengyelországot.
noMores
2017. augusztus 17. 14:59
A magyarok mwg annyira segghulyek, hogy allva tapsikolnak putyinnak. Bravo.
holder
2017. augusztus 17. 13:17
Látszik, hogy jobbközép lap csinálta a felmérést. Ha nálunk a Magyar Idők vagy a Magyar Hírlap csinálna egy ilyet - ugyanez az orosz-ellenesség jönne ki Nem csoda, hogy nagyjából 4000 -et adnak el belőlük naponta úgy, hogy ennek a 90 százalékát (kötelező jelleggel) állami és önkormányzati intézmények fizetik elő.
Poszata
2017. augusztus 17. 12:57
A lengyelekkel mindig csak a baj van. A lengyel kérdésre eddig egyedül a Molotov-Ribbentrop-paktum jelentett megoldást. Sajnos csak időlegesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik