Veszélyben az iskola

Balog Zoltán: Minden segítséget megad a kormányzat a Snétberger Központnak

2017. augusztus 15. 18:34

Minden jogi segítséget megad a kormány a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központnak és nem fogja hagyni, hogy a roma fiatalokat mentoráló intézmény oktatási infrastruktúrája egy „bűncselekmény” miatt tönkremenjen – hangsúlyozta Balog Zoltán az Origo.hu kedden megjelent interjújában.

Minden jogi segítséget megad a kormány a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központnak – közölte Balog Zoltán az Origo.hu-nak adott interjújában. A kedden közzétett cikk szerint a központ most is zökkenőmentesen működik, de a félelem és bizonytalanság nem tesz jót a pedagógiai munkának.

Mint a hírportál emlékeztet, a Snétberger Központ korábbi igazgatója 85 millió forint értékű szellemi termékként regisztráltatta a hátrányos helyzetű roma fiatalok mentorálására használt módszert. Az elbocsátott vezető szellemi tulajdon jogosulatlan használatára és egyéb sérelmekre hivatkozva összesen 145 millió forintos fizetési meghagyást küldött az iskolának, így végrehajtás fenyegeti a Snétberger Központ hangszereit, hangtechnikai felszerelését is.

Az intézet fontossága

A kormánypárti politikus felidézte, hogy a kormányzat alapítása óta a Snétberger Központ mellett áll. „Ezt a helyzetet is meg fogjuk oldani, mivel nagy szükség van az intézményre. Pótolhatatlan munkát végeznek a tehetséges roma gyermekek felfedezésében az egész Kárpát-medencében” – méltatta az iskola működését.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az alapító Snétberger Ferenc gitárművész a Norvég Alap, valamint a korábbi és a jelenlegi kormányzat több mint egymilliárd forintos támogatásával hozta létre a tehetségközpontot. „Sajnos vannak, akik nyerészkedni akartak és akarnak ezen az ügyön, akár azon az áron is, hogy tönkreteszik. Rossz konstrukcióban, anyagilag fenntarthatatlan szerkezetben indult el a munka. Ha nem vesszük át a rossz konstrukciót, néhány év múlva magántulajdonba, nem pedig Snétberger kezébe került volna az intézmény. A következő probléma, hogy nem volt levédve a módszer, amit megpróbált ellopni az elbocsátott igazgató. Ez bűncselekmény, így a büntetőfeljelentéseket megtesszük. Minden jogi segítséget megadunk a központnak, nem fogjuk hagyni, hogy ez a módszer és a teljes oktatási infrastruktúra tönkremenjen” – közölte a politikus.

A kormány terve

Balog elmondása szerint a tehetségközpont munkájához 2016 végén a miniszterelnök javaslatára 300 millió forint plusz forrást biztosítottak. A tervek között szerepel továbbá egy stúdió építése; ezt jótékonysági alapon egy dán cég vállalta, a magyar állam pedig garantálja a hosszú távú fenntartást. A politikus hozzátette: a nagy nemzeti tehetségprogramok – melyek nem csak a romáknak, hanem minden magyar gyereknek szólnak – több milliárd forintból gazdálkodnak. Évente több mint 300 ezer, köztük több ezer roma fiatal részesül a programokból; részben ezek eredményeként az elmúlt három évben az egyetemre járó romák száma megduplázódott.

„Ők lehetnek annak az új roma középosztálynak a tagjai a Snétberger-fiatalokkal együtt, akik nem a konfrontációban, hanem az együttműködésben érdekeltek” – mutatott rá a miniszter. Mint megjegyezte, a frissen végzett roma fiatalok elhelyezkedését a kormányzat nyomon követi. Snétberger Ferenc munkájának eredményeként például ma már 60-70 olyan formáció létezik, akik elsősorban nem is a cigányzenében, hanem a jazz, a klasszikus és a világzene területén szerepelnek jól. Ők nem csak megélhetést találtak, hanem sikereket is: számos, hazai és külföldi fesztiválon lehet velük találkozni - számolt be az Origo.hu-nak Balog Zoltán.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116175