Partvonalra tett erotika – A Lear király is a píszí áldozata lehet

2017. augusztus 14. 18:46

A politikai korrektség áldozata lehet az angol irodalmi kánon egy darabja. A Fanny Hill erotikus regény a diákok tiltakozása nyomán kerülhet ki a tananyagból a briteknél.

2017. augusztus 14. 18:46

A diákok sértőnek találják, ezért kikerült a tananyagból az angol nyelven született első erotikus regény a Londoni Egyetemen. A Fanny Hill – Egy örömlány emlékiratai című könyv egy idősödő kurtizán botrányos életéről szól. 1748-ban jelent meg, a szerző, John Cleland azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egyetlen csúnya szót sem használva írja meg a történetet, míg az adósok börtönében sínylődik.

A pornográfia újonnan megjelenő formája felháborította a cenzorokat és az egyházat, és úgy tűnik, csaknem 270 évvel később sértőnek találják a „hópehely generáció” tagjai is. A „snowflake generation” kifejezést a mostani évtized fiataljaira használják, akik bizonyos kérdésekben sértődékenyebbek és érzékenyebbek a korábbi nemzedékeknél.

Judith Hawley, aki 18. századi irodalmat tanít a Londoni Egyetemen, a The Times című brit lap hétfői számában azt mondta, a regény a diákokkal való egyeztetés után került ki a tananyagból, pedig évtizedekig szerepelt a fősodortól eltérő irodalmi törekvéseket bemutató kurzusokon. 

A professzor a BBC rádióadásában megerősítette, hogy a diákok más művekre is panaszkodtak, köztük Emma Donoghue A szoba című könyvére, egy anyjával együtt fogvatartott kisfiú történetére, amelyből nemrég nagy sikerű film készült, de még az olyan klasszikusokra is, mint a Lear király. 

Utóbbival kapcsolatban a The Times arról kérdezte Judith Hawleyt, hogy a diákok mi kivetnivalót találnak Shakespeare művében. „Eltekintve a szemkivájástól és Cordelia halálától? Ami a legjobban sérti a diákokat, az a nők elleni erőszak és az öngyilkosság ábrázolása” – válaszolta a professzor. Elmondta, érkeztek panaszok Chinua Achebe Széthulló világ című kötetére is, de nem amiatt, ahogyan a nigériai író bemutatja, milyen borzalmas hatást gyakorolt a brit gyarmatosítás egy nigériai törzsre, hanem azért, mert az egyik szereplő veri a feleségét és öngyilkosságot követ el.
 
A diákok kérésére az 1660 és 1780 közötti „ellenzéki irodalmat” bemutató kurzus olvasmánylistáján szereplő könyvek mellé figyelmeztetést mellékelnek. Ebben emlékeztetnek arra, hogy a 18. századi szövegek néhol a kor kellemetlen előítéleteit tükrözik és a faji előítéletek, a szexuális erőszak és az, hogy az emberek ártottak önmaguknak, része volt az akkori társadalomnak, mint ahogy bizonyos formákban a mainak is. A hallgatókat bátorítják, hogy forduljanak a tanárokhoz, ha aggodalmaik támadnak.

Judith Hawley szerint nem szabad felnagyítani az arról szóló vádakat, hogy a diákok el akarnák fojtani a szólásszabadságot az egyetemen. „Reméljük, hogy sikerült egyensúlyt találni, és bátorítani tudjuk a bonyolult kérdésekről szóló párbeszédet, anélkül hogy megnehezítenénk azon diákok dolgát, akiknek esetleg kifogásaik vannak”  – fogalmazott a professzor a tanagyagra utalva. 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pannon kapitány
2017. augusztus 15. 16:16
Ezek nem egyetemre való diákok, hanem a Tacskóba a pénztár mögé!
Megtalálta
2017. augusztus 15. 13:14
Sok droid mimóza.
lightning protection
2017. augusztus 15. 10:03
Agyam eldobom! Ezen finnyáskodnak, közben meg bőven kaszálnak a készítőik horror és pornó filmeken és az erőszakos számítógépes játékokon. Ma már nincs is olyan film ahol ahol ne naturalistán lenne ábrázolva a golyó által szaggatott seb, a levágott testrész. A szürke ötven árnyalata a trónok harca, a fűrész és társai bezzeg PC. Ott nincs erőszak, szexuális kizsákmányolás... Tessék összehasonlítani egy ötvenes hatvanas években készített hasonló filmmel a képi világot...
vigyor
2017. augusztus 15. 09:32
Óbaszdmeg....hát drága csillagaim, attól még, hogy nem olvastok el valamit, vagy nem vagytok hajlandóak beszélni valamiről, az még létezik. Így neveljük együtt a valóságtagadók nemzedékét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik