Görögország lángokban áll – Ázsiában a víz az úr

2017. augusztus 14. 21:47

A görögországi Kalamos szigetén erdőtűz pusztít, ahogy Portugália erdőségei is lángokban állnak. Eközben Délkelet-Ázsiában az árvíz okoz komoly gondokat.

2017. augusztus 14. 21:47

Kiürítették a görögországi Kalamos üdülőtelepet a környéken pusztító erdőtüzek miatt. A Hír Tv tudósítása szerint Athén közelében erős szél fúj, akadályozva az oltást. Portugáliában sem sikerült megfékezni a hetek óta tartó erdőtüzeket, az ibériai ország az Európai Uniótól vár segítséget. Több mint 6000 tűzoltó küzd a lángokkal Portugáliában, a munkában más országok tűzoltói is segítenek. A hétvégén 300 helyen csaptak fel a lángok, a bozóttűz terjedésének kedvez a felerősödött szél.

„A repülőgépek a leghatékonyabbak. Reggel egyszerre négy repülőről oltották a domboldalt, de aztán felélénkül a szél, és újra terjednek a lángok. Tegnap ugyanez volt” – mondta egy férfi.

Portugáliában két Budapest nagyságú terület égett le az idén. A tüzet gondatlan turisták vagy gyújtogatók okozták. Emberi gondatlanság miatt lángol az erdő Spanyolországban is. Sevilla környékén több mint 20 tűzfészek van, száz embert elővigyázatosságból kitelepítettek. Tömeges kitelepítés kezdődött Görögországban, Athén körül is. A fővárostól 30 kilométerre egy fenyőerdő gyulladt ki.

„A tűz egy elektromos zárlat miatt kezdődött, aztán majdnem fél napig nem kaptunk semmi segítséget, és ezért a tűz gyorsan terjedt. Egyelőre nem tudjuk, mekkora károk keletkeztek, hiszen még eloltani se sikerült a lángokat” – mondta Andreas Theodorou, Kalamosz polgármestere.

A füst az athéni repülőtér forgalmát is veszélyezteti, a szél miatt a lángok tovább terjednek. „Nehéz a helyzet, mert egy sűrű, kiszáradt fenyőerdő kezdett el lángolni, amelyet tulajdonképpen csak a levegőből lehet oltani, repülőkről, de éjszaka, a sötétben szünetel a munka, és olyankor a lángok akadálytalanul terjednek” – fogalmazott Thomas Roussis, egy másik település polgármestere.

Dél-Európában a szárazság, Dél-Ázsiában a túl sok víz okoz gondot. Bangladesben, Kínában és Nepálban áradások követeltek halálos áldozatokat. Három és fél millió ember kényszerült elhagyni az otthonát. „Az emeleti szobából láttam, hogy jön az ár. Lementem, hogy szóljak a férjemnek, de mire leértem, már ömlött be a víz a házba. A környéken mindent elmosott” – panaszolta egy kínai túlélő.

A legmerészebb mentőakciót Nepálban szervezték: elefántokkal mentettek ki több mint 600 turistát egy nemzeti parkból, amelyet körülzárt a víz, és járművekkel nem lehetett megközelíteni.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik