Lebukott a „házibank”

2017. augusztus 14. 07:28

Bonta Miklós
Népszava

Évek óta nemcsak sejtjük, hanem tudjuk is: az Orbán-kormány hazudik amikor a GDP-arányos államadósságunk mértékéről kell számot adnia Brüsszelnek.

„Évek óta nemcsak sejtjük, hanem tudjuk is: az Orbán-kormány hazudik amikor a GDP-arányos államadósságunk mértékéről kell számot adnia Brüsszelnek. Kihasználják azt, hogy mindössze egyetlen napon, december 31-én kell csökkenést kimutatniuk a megelőző esztendő utolsó napjához képest. Trükkök tucatjait vetették be: a Fideszhez hűséges hazai gyökerű multik vezetőivel néhány év végi, év eleji napra államkötvényeket vásároltattak fel, kölcsönnek álcázva az ügyeletet. Az sem ment ritkaságszámba, hogy november körül felfüggesztették az államkötvény-kibocsátást, átütemezték az év végi állami kifizetéseket a következő esztendőre, és a trükkök sora még folytatható. Az kétségtelen tény, hogy az utolsó két esztendőben nem éltek ezzel az önbecsapó, kétes módszerrel, de a lehetőség mégis adott volt.

Most kiderült, hogy a »kreatív könyvelés« valószínű hiábavaló lehet. Feleslegesen dolgozhattak éjszakákon át a pénzügyi kormányzat tisztviselői az év végi hajrában az európai statisztikai hivatal átverésén, ez bizony pirruszi győzelemnek bizonyulhat, az uniós szakbizottság ugyanis most rákoppintott a magyar kormány körmére. Az Orbán-kormány éppen a brüsszeli elszámolási rend bonyolultságát kihasználva halászott évek hosszú során át a zavarosban. Az olvasót megkíméljük a szakmai részletek taglalásától, a dolog lényege, hogy a kormány működtet egy olyan, 100 százalékos tulajdonában lévő pénzintézetet, az Eximbankot, amelynek célja, hogy »gazdaságpolitikai ösztönző eszközként támogassa a hazai exportáló vállalkozásokat, segítve a munkahelyek megőrzését, a foglalkoztatás növekedését és a magyar exportkapacitások bővülését.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116065