Tragédiába torkollt a szélsőjobbos demonstráció egy amerikai kisvárosban

2017. augusztus 13. 11:46

Tóth Csaba Tibor
Kettős Mérce

Trump elnök korábban is vonakodott elítélően vagy kritikusan nyilatkozni a fehér felsőbbrendűséget hirdető széljobbosoktól, mostani felemás kijelentéseivel azonban saját párttársainak egy részét is felháborította.

Trump elnök korábban is vonakodott elítélően vagy kritikusan nyilatkozni a fehér felsőbbrendűséget hirdető széljobbosoktól, mostani felemás kijelentéseivel azonban saját párttársainak egy részét is felháborította. Cory Gardner republikánus szenátor például azt írta Twitteren: »Elnök úr – a gonoszt a nevén kell neveznünk!« A szenátor azt is hozzátette: »Ezek fehér felsőbbrendűségiek voltak, és ez belföldi terrorizmus volt«. Hasonló módon jellemezte az eseményeket Ted Cruz szenátor is, aki szintén »visszataszítónak és gonosznak« nevezte a nácikat és fehér felsőbbrendűségieket.

A helyi rendőrségi beszámolók egyelőre nem erősítették meg, hogy a gázoló politikai indítékból hajtott volna a tömegbe, az elkövető édesanyjától viszont tudjuk, hogy fia kimondottan az alt right tüntetésre ment résztvevőként.

Az ún. »alt right« és az amerikai szélsőjobboldal Donald Trump elnökké választása után egyre gyakrabban tart demonstrációkat, ahol a nacionalizmustól és a »politikai korrektség« elutasításától egészen a nácizmusig terjedő skálán nyilvánulnak meg a résztvevők. A megmozdulásokat általában nagyon erős szélsőbalos reakció kíséri és a tüntetés-ellentüntetéspártok rendszeresen utcai harcokká fajulnak, ezek közül a mostani előtt április végén a kaliforniai Berkeley-ben történtek a legerőszakosabb cselekmények.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116053