Célt tévesztő tabudöntés

2017. augusztus 13. 09:22

Szerető Szabolcs
Magyar Nemzet

Kellő erő híján felesleges a durván aránytalan választási rendszer teljes megváltoztatását a zászlóra tűzni. Elég lenne végre alkalmazkodni hozzá.

„A tömegdemokrácia tökéletlensége nem mai felfedezés, a káros jelenségek ellen fel lehet és fel is kell lépni. A hosszú küzdelemben kiharcolt általános választójog visszametszése viszont bizonyosan nem jó irány. Az LMP máshol keres kitörési pontot: a választásra jogosultság korhatárának 16 évre csökkentésével éppen nem jogkorlátozó, hanem kiterjesztő javaslatot tett, ami szimpátiát és támogatást érdemel. A múlt század elején Tisza István nagyon is józan megfontolásból óvott a szavazati jog gyors és radikális kiterjesztésétől, mondván, csak a műveltség gyarapodása révén válhat a nép védetté a demagógiával szemben. Az akkori vitát a történelem lezárta, ám a politikai osztály felelőssége nem illant el: tájékozott, a manipulációs gépezeteknek ellenállni képes, felelős döntést hozó választói közösséget megfelelő oktatási rendszer, széles kör számára hozzáférhető kulturális javak és sokszínű, kiegyensúlyozott nyilvánosság formálhatnak. És itt bizony van mit számon kérni a mostani kormányon.

A felháborodáson, a tehetetlenség hangsúlyozásán és megvalósíthatatlan ötletek felvetésén túl az ellenzéknek lenne lehetősége az értelmes cselekvésre is. Például gondoskodhatna arról, hogy minden szavazókörben legyenek megbízható emberei. Gyakorolhatna folyamatos nyomást a kormányra a külföldön dolgozó magyarok joggyakorlása előtti akadály lebontása érdekében, s rábírhatná őket a szavazásra. Kellő erő híján pedig felesleges a valóban durván aránytalan és kizárólag a Fidesz–KDNP által megszavazott választási rendszer teljes megváltoztatását a zászlóra tűzni. Elég lenne végre alkalmazkodni hozzá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116044