Erősödő cenzúra

Vizsgálatott indított Kína a közösségi oldalai ellen

2017. augusztus 11. 14:27

Vizsgálatott indítottak Kínában a legnagyobb közösségi oldalak ellen. Úgy látszik, ők is megsértették az „alapvető szocialista értékeket”. A múlt hónapban hatvan celeb felhasználói fiókja is ugyanebbe a bűnbe esett.

Kína legnagyobb közösségi oldalai, a Weibo, a WeChat és a Baidu ellen indított vizsgálatot a kínai állam – derült ki a BBC augusztus 11-én megjelent cikkéből.  

A vizsgálatot a cyberbiztonsági törvény állítólagos megszegésével magyarázzák. A kínai cybertér hatóság szerint, az oldalakon, hamis pletykák, pornógráf tartalmak és trágárságok mellett terrorcselekményekkel kapcsolatos anyagokat is terjesztettek.

Az elmúlt hónapban hatvan népszerű híresség közösségi média felhasználói fiókját is zárolták egy éjszaka leforgása alatt, mivel azok a pártvezetés szerint sértették az „alapvető szocialista értékeket”.

A külföldi közösségi oldalak és applikációk, köztük a Facebook, Instagram és a Twitter is, blokkolva vannak Kínában. A keresőmotorok, mint például a Google Search, se úszták meg a dolgot és a legtöbb külföldi médiaoldal sem elérhető az országból.

Sőt, egy májusban meghozott új szabályozás értelmében, minden online hírportál csak egy a Kommunista Párt által kinevezett szerkesztőség vezetheti.

2016-ban a Freedom House úgy értékelte Kínát, mint az internetszabadság legnagyobb megsértőjét a világon.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/115997