Egy új Európa szószólója?

Financial Times: Nehezen győzedelmeskedhet Orbán új Európáról alkotott víziója

2017. augusztus 10. 14:34

A szerző, Ivan Krastev szerint Orbán szavai alátámasztják a félelmeket attól, hogy egy nyersebb és sovinisztább politika alakul ki Közép-Európa egykori szocialista országaiban, ami instabilitáshoz vezethet az Európai Unióban. A bolgár politológus szerint a magyar kormányfő abban reménykedik, hogy az európai jobboldal vezetőjévé válva egy új Európa szószólójává válhat.

A magyar miniszterelnök Európa-politikájáról közölt Nehezen győzedelmeskedhet Orbán új Európáról alkotott víziója címmel csütörtöki számában a Financial Times című brit üzleti lap. A szerző, Ivan Krastev bolgár politológus szerint a magyar miniszterelnök szavai alátámasztják a félelmeket attól, hogy egy nyersebb és sovinisztább politika alakul ki Közép-Európa egykori szocialista országaiban, ami instabilitáshoz vezethet az Európai Unióban.

A lap azt írja, Orbán Viktornak létfontosságú, hogy a migráció meghatározó kérdés maradjon az európai politikában, különösen most, hogy csökkent a migránsok száma, ez EU pedig szigorította bevándorlási politikáját. Orbán Viktor „terve”, hogy a menekültválság keltette félelmeket kihasználva az általában a szélsőjobboldalhoz köthető álláspontok elfogadására bírja az Európai Néppártot (EPP) – vélekedik a szerző. Szerinte a magyar kormányfő abban reménykedik, hogy „az európai jobboldal vezetőjévé válva pedig egy új Európa szószólójává válhat” – tette hozzá. Ivan Krastev szerint ez „bátor” elképzelés, de nem valószínű, hogy sikerrel jár. Ahelyett, hogy átvenné az EPP irányítását, a Fidesz azt kockáztatja, hogy kizárják a szövetségből.  

A politológus úgy véli, a politikai dinamika változása Európában nem kedvez Orbán Viktornak, Donald Trump amerikai elnökké választása és a brit európai uniós tagság megszűnésének megszavazása miatt sokan ellenállóbbak a radikálisan jobboldali politikával szemben. Magyarország és Lengyelország egyre inkább elszigetelődik, és nemcsak az EU-ban, hanem szűkebb környezetében is. Szerinte a politika hangnemét és stílusát illetően Csehország és Szlovákia eltávolodik Magyarországtól és Lengyelországtól.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/115941