Aggodalomra semmi ok?

Óriásit zuhant Merkel támogatottsága

2017. augusztus 10. 15:58

Tíz százalékpontot esett Angela Merkel támogatottsága a múlt hónapban, ám a kancellárnak így sem kell aggódnia – a szociáldemokrata Martin Schulz történelmi mélyponton van.

Nyaralásáról visszatérve nem indulhatnak jól Angela Merkel első munkanapjai: a negyedik kancellári választására készülő Merkel támogatottsága 10 százalékpontot esett csupán hat héttel a voksolás előtt – írja a Reuters.

Nagyon aggódnia azonban így sem kella német kancellárnak, ugyanis az előző havi 69%-os támogatottság után még most is a németek 59%-a úgy gondolja, Merkel jó munkát végez. Igazán megszorongatni pedig legközelebbi riválisa, Martin Schulz sem tudta a kicsit bár meggyengülő, de így is utcahosszal vezető kancellárt: a szociáldemokrata Schulz támogatottsága a múlt havi 37% után újabb mélyponton áll, munkáját már csak a németek 33%-a támogatná.

Miután Merkel a múlt heti nyaralása miatt kihagyta a miniszterek tanácsának ülését – melyet az emissziós botrányok sújtotta német autóipar ügyében tartottak – a szociáldemokraták azzal vádolták meg a CDU színeiben politizáló kancellárt, hogy az nem foglal állást fontos ügyekben, így a minisztereire hárítva át a felelősséget.

Hiába azonban az SPD próbálkozása, nagyon úgy néz ki, a jelenleg a szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó kereszténydemokrata CDU nyerheti a szeptemberi Bundestag-választásokat – az SPD pedig úgy tűnik, kénytelen lesz más koalíciós partner után nézni, a legvalószínűbb a szabaddemokrata FDP-vel való együttműködés lehet.

A friss közvélemény-kutatások szerint Merkel konzervatívjai 39%-on állnak, a Schulz-féle SDP pedig 24%-os táborral rendelkezik.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/115945