Nem szólhat bele a Mátyás-ház sorsába a kolozsvári vezetés

2017. augusztus 9. 11:45

Nincs beleszólása Mátyás király szülőházának hasnosításába a kolozsvári önkormányzatnak. Jelenleg az épületben Constantin Brâcuși román szobrász fotográfiái tekinthetők meg.

„Tehetetlen a kolozsvári városvezetés, nem szólhat bele a Mátyás-ház hasznosításába” – írta a krónika.ro. Értesüléseik szerint a város önkormányzata nem rendelkezhet Mátyás király szülőháza felett, mert az a Szépművészeti és Formatervezői Egyetem (UAD) tulajdonában áll.

Az évek óta fennálló probléma orvoslásaként 2014-ben a városháza épületcserét ajánlott az oktatási intézménynek, hogy az A kategóriás műemlék sorsába beleszólhasson, de az egyetem nem kívánt lemondani az ingatlanról. A tárgyalások befejeződtek, és jelenleg nem áll a városháza módjában, hogy bármilyen jogorvoslat segítségével visszaszerezze az épületet. 

A nyári időszakra frissen megnyitott épületben aktuálisan az egyetem oktatóinak műalkotásait és Constantin Brâcuși híres szobrász fotográfiáit tekinthetik meg a látogatók. Az oldal kiemelte, hogy a városvezetés és az RMDSZ-frakció egyaránt támogatja, hogy a házban Hunyadi Mátyás tiszteletére egy emlékszobát alakítsanak ki.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/115876