Megfigyelték

Az Iszlám Államot pénzelte – kiutasították Romániából

2017. augusztus 3. 11:12

A román titkosszolgálat figyelmét felkeltette, hogy egy tunéziai férfi iszlamista tartalmakat osztott meg az interneten és pénzt utalt a terrorszervezetnek, ezért tíz évre kiutasították az országból.

Tíz évre kiutasítottak Romániából egy tunéziai állampolgárt a bukaresti táblabíróság szerdai döntése alapján, akiről a hatóságok azt gyanítják, hogy részt vett az Iszlám Állam terrorszervezet finanszírozásában – számolt be a Román Hírszerző Szolgálat (SRI).

A férfi 2008-ban érkezett Romániába, a bukaresti műegyetemen oklevelet, majd mesteri fokozatot szerzett. Jogszerűen maradhatott az országban, mivel egy román állampolgárral kötött házasságot. Válása után a radikalizálódás jeleit észlelték nála. Az interneten az Iszlám Államot dicsőítő, az iszlám felsőbbrendűségét és a globális dzsihádot hirdető tartalmakat tett közzé – ekkor figyelt fel rá a titkosszolgálat.

A román hírszerzést külföldi partnerszervezetek figyelmeztették arra, hogy a férfi az Iszlám Államot pénzelőkkel tart kapcsolatot, sőt jómaga is rendszeresen utalt át pénzösszegeket a terrorista szervezet támogatására – jelentette az SRI.

A tunéziai állampolgárt a bírósági döntés után őrizetbe vette a Bevándorlási Hivatal, hogy kitoloncolják az országból. A hasonló, nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységet elkövető személyek – megalapozott gyanúval – öttől tizenöt évig terjedő időtartamra nemkívánatos személynek nyilváníthatók.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/115610