Erős emberek a demokráciában

2017. augusztus 1. 08:12

Veszprémy László Bernát
Magyar Idők

Az orbáni illiberalizmus nem más, mint az alapvető szabadság megóvása a modern, elfajzott, eredeti eszmeiségével köszönő viszonyban sem álló liberalizmussal szemben.

„Hasonlóan kemény kiállásáról híres a minap Budapesten vendégeskedő izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu. Fricz Tamás publicisztikájára utalva (Trump gigászi feladata, Magyar Idők, 2017. április 3.) biztatom olvasóimat, hogy ismerkedjenek meg a jobboldali izraeli miniszterelnök történetével! Nem véletlenül kering az interneten a fotómontázs: az egyik oldalon a 18 éves, láthatóan bódult állapotban cigarettázó Obama, a másik oldalon pedig az ugyanekkor katona Netanjahu. Az izraeli miniszterelnök 1972-ben gépeltérítő terroristák ellen harcolt – sérülést is szerezve –, majd 1986-ban könyvet írt a terrorizmus legyőzéséről. Ilyen életútja van egy olyan vezetőnek, aki megóvja a nyugati világot a dzsihád rémétől.

Ám erős nyugati vezetők terén nekünk sem kell szégyenkeznünk. Orbán Viktor miniszterelnök többször szerepelt a nyugati címlapokon – eltérő kontextusban – mint Európa egyik új erős embere. Hallgassa csak meg bárki a miniszterelnök tavaly szeptemberi kötcsei beszédét, és érteni fogja, miért. Ellenfelei illiberalizmussal vádolják, de nem értik meg, hogy a kényelmes életet biztosító intézkedések nem mehetnek alapvető európai szabadságunk rovására. Az orbáni illiberalizmus pedig nem más, mint az alapvető szabadság megóvása a modern, elfajzott, eredeti eszmeiségével köszönő viszonyban sem álló liberalizmussal szemben. Ahogy maga a miniszterelnök mondta: »Amit ma az ellenfeleink képviselnek, annak semmi köze a nagy liberális elődök gondolataihoz, az puszta nihilizmus, és ez a nihilista szemlélet lopakodva rátelepedett a világ és az Európai Unió intézményeire«. Így beszélnek és cselekszenek ma a nyugati szabadság megóvói. Tevékenységük nem a fasizmus újjászületése, hanem egy valódi európai szabadságharc velejárói a muszlim és a progresszív elnyomással szemben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/115474