„Terrorturizmus”

Az Iszlám Állam „erkölcsrendészetét” adó német nőket fogtak el Moszulban

2017. július 28. 17:17

Az Iszlám Állam „erkölcsrendészetében” dolgozó német nőket fogtak el Moszul felszabadítói a dzsihadisták elűzése után. A harci tapasztalatokkal rendelkező úgynevezett „terrorturisták” visszatérése komoly fenyegetést jelent Németország számára.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet „erkölcsrendészetében” dolgozott az iraki Moszulban a dzsihadisták elűzése után elfogott négy német nő – értesült a Der Spiegel német biztonsági forrásokból. A német hírmagazin szombati számában megjelenő beszámolóból előzetesen ismertetett részletek szerint a négy nő nemcsak vezető dzsihadisták felesége volt, hanem az Iszlám Államhoz önként csatlakozott nőkből szervezett Kansza brigád tagjaként is tevékenykedett. A főként Moszulban és az Iszlám Állam másik fő központjában, a szíriai Rakkában működő szervezet feladatai közé tartozott a muzulmán vallás szélsőséges felfogásából levezetett női öltözködési szabályok betartásának ellenőrzése. Így például megkorbácsoltak minden asszonyt, aki nem fátyolozta el az arcát, vagy sminket viselt.

A német szövetségi legfőbb ügyészség mind a négy nő ellen eljárást indított terrorista szervezetben viselt tagság gyanúja miatt. Egyiküket, a német sajtóban Linda W. néven azonosított 16 éves diákot állam elleni súlyos bűncselekmény előkészítésével is gyanúsítják.

Linda W. 2016 nyarán szökött el otthonából, és elfogása után azt mondta, már megbánta, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz és szeretne hazajutni. Elmondása szerint feleségül adták a dzsihadisták egy csecsen parancsnokához, aki nem sokkal később meghalt a harcokban. A szászországi tanuló mellett van egy marokkói születésű mannheimi nő, aki 2014-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz most 20 éves lányával együtt. A negyedik egy Csecsenföldön született fiatal nő, akinek legutóbb a szélsőséges iszlamizmus leginkább elterjedt németországi irányzata, a szalafizmus egyik központjaként számon tartott, észak-rajna-vesztfáliai Detmoldban volt a bejelentett lakóhelye. Mind a négy nőt Bagdadban tartják őrizetben. Linda W. és a Fatima M. néven azonosított detmoldi nőt egy katonai kórházban ápolják. A bagdadi német nagykövetség munkatársai velük már kapcsolatba tudtak lépni, most azon dolgoznak, hogy a másik kettőhöz is eljuthassanak.

A német hatóságok adatai alapján eddig mintegy 930 iszlamista utazott Németországból Szíriába vagy Irakba, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz vagy más dizshadista szervezethez. Nagyjából minden második rendelkezik német állampolgársággal, a nők aránya 20 százalék körül van. Hozzávetőleg 145-en meghaltak a szíriai vagy iraki harcokban. A terrorturistának is nevezett szélsőségesek körülbelül egyharmada térhetett vissza Németországba, legkevesebb 70-en harci tapasztalatokkal, fegyverhasználati tudással. Őket különösen veszélyesnek tartják.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/115367